OBJAVIO CHARLES MICHEL / Mađarska je ipak pristala! Postignut dogovor svih 27 članica o pomoći Ukrajini. Čelnici EU-a pronašli kompromis s Orbanom

Image
Foto: Profimedia

Plenković je podsjetio da je na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i da je jedino Mađarska bila protiv

1.2.2024.
12:12
Profimedia
VOYO logo

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu", objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredni samit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedino je Mađarska bila protiv.

Image
PRITIŠĆU ČELNIKE /

Kaos ispred EU institucija! Vatra, petarde i 1000 traktora na ulicama Bruxellesa, seljaci prosvjeduju: 'Bez nas nema hrane'

Image
PRITIŠĆU ČELNIKE /

Kaos ispred EU institucija! Vatra, petarde i 1000 traktora na ulicama Bruxellesa, seljaci prosvjeduju: 'Bez nas nema hrane'

Plenković najavio 'maksimalne napore'

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u četvrtak u Bruxellesu da će čelnici država članica uložiti maksimalne napore da se postigne kompromis o makroekonomskoj pomoći Ukrajini koju je dosad blokirao mađarski premijer Viktor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će se učiniti maksimalni napori da se dođe do kompromisa", rekao je premijer Plenković po dolasku na samit na kojem je glavna tema revizija sedmogodišnjeg proračuna unutar koje je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

Potrebna suglasnost Mađarske

Na zadnjem samitu 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi eura.

Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi Europska unija podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska spremna podržati Ukrajinu'

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

"Mi već od prosinca razgovaramo o tome da se pronađe alternativno rješenje, što bi bio jedan posebni međunarodni sporazum 26 država članica", rekao je ranije Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je Hrvatska spremna podržati Ukrajinu i biti konstruktivna kako bi se našlo zajedničko europsko rješenje.

"Naša je ambicija uvijek da očuvamo jedinstvo Europske unije u mjeri u kojoj se može, ali razgovora se i o alternativnoj opciji", rekao je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Iz Bruxellesa preklinju Taylor Swift da potakne mlade da glasaju na izborima. Može li ona pomoći Europi? Direktov panel ima presudu

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo