IGOR VIDAČAK ZA VIJESTI.HR / Macron i moćni čelnici na jednoj, Weber i HDZ na drugoj strani: 'Slijedi nam intenzivno razdoblje'

Image
Foto: Pixsell, AP Images

Rezultati koji su promijenili sliku EP-a prvi put u njegovoj 40-godišnjoj povijesti

28.5.2019.
15:51
Pixsell, AP Images
VOYO logo

Manfred Weber iz Europske pučke stranke (EPP) kandidat je za predsjednika Europske komisije, ali francuski predsjednik Emmanuel Macron i desetak drugih predsjednika zemalja članica Europske unije protive se tom izboru.

"Slijedi nam razdoblje intenzivnih i vrlo složenih pregovora i među čelnicima država članica unutar Europskog vijeća, ali i među novoizabranim kandidatima u Europskom parlamentu", kazao nam je dr. Igor Vidačak s Fakulteta političkih znanosti pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sjednici Europskog vijeća 21. i 22. lipnja trebalo bi biti jasno postoji li prostor za dogovor o kandidatu za predsjednika Europske komisije, a konačni sastav europskih političkihgrupacija u Parlamentu trebao bi biti poznat najkasnije do 24. lipnja."

Stoga, rezultati koji su promijenili sliku Europskog parlamenta prvi put u njegovoj 40-godišnjoj povijesti, iz razloga što EPP te S&D nisu osvojili potrebnu većinu, mogao bi stajati Webera pozicije, ali bi moglo i otegnuti pregovore. To se i očekivalo, zbog "usitnjavanja" Parlamenta, mnoge će teme biti podvrgnute detaljnijim i dugotrajnijim raspravama nego što smo naviknuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva mogućnost da novi saziv Europskog parlamenta izglasuje novog predsjednika Europske komisije bit će u srpnju, ali je vrlo vjerojatno da bi se ti pregovori mogli otegnuti do jeseni", zaključio je Vidačak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike