LJUTITA ZAGREBAČKA OPORBA: / 'Žele nas ušutkati. HDZ ne želi da se vide razmjeri štete koju čini gradonačelnik Milan Bandić'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
7.5.2020.
12:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas je u znak prosvjeda zbog održavanja elektronske skupštinske sjednice, na kojoj je tema potres, ispred crkve Svetog Marka postavila improviziranu govornicu i stolice te se uključila u rad sjednice kojom se, kažu, želi ušutkati oporbu. Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je novinarima da je to prva elektronska sjednica Gradske skupštine, a za njih u oporbi prva na otvorenom.

Objasnila je da je u trenutku kada sve mjere vezane za epidemiju koronavirusa popuštaju, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) donio odluku "da svatko može biti doma i iz spavaće sobe uključiti se na sjednicu koja je izuzetno bitna jer se raspravlja o potresu i tome što je Grad učinio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ ne želi da bude fizička sjednica i da se vide razmjeri štete koju gradonačelnik Milan Bandić čini Zagrebu. Žele ušutkati oporbu, žele pokazati da 'ne drže lojtre' Bandiću, a drže ih. Zahvaljujući HDZ-u Bandić radi što hoće", kaže Mrak-Taritaš.

Image
PREMIJER SE MALO 'ZABAVLJAO' SA ZAGREBAČKOM OPORBOM NA MARKOVOM TRGU: /

'Vi sve znate. Tu ste na suncu, odlični ste!'

Image
PREMIJER SE MALO 'ZABAVLJAO' SA ZAGREBAČKOM OPORBOM NA MARKOVOM TRGU: /

'Vi sve znate. Tu ste na suncu, odlični ste!'

Građani su izluđeni zbog potresa

Oporba poručuje da želi dobiti odgovore zbog građana koji su izluđeni situacijom vezanom uz potres, najavljuje se raspuštanje Sabora, a prijedlog zakona o obnovi zgrada stradalih u potresu još nije došao na Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević ovu sjednicu Gradske skupštine nazvao je povijesnom jer se HDZ dogovorio s Bandićem da sjednica bude elektronska, što znači da na njoj nema medija i javnosti, kako bi Bandić "prošao lišo".

Podsjetio je kako je nakon velikog potresa koji je pogodio Zagreb 1880. sjednica održana nakon tri dana, a sada je prošlo gotovo dva mjeseca do sjednice Gradske skupštine. Oporba je dva puta skupljala potpise i tražila da se održi sjednica na kojoj će raspraviti kako sanirati i obnoviti Zagreb, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić optužio je vladajuće da pokušavaju u potpunosti ušutkati oporbu, onemogućiti javnost rada i ne odgovarati na pitanja koja se postavljaju u gradu. Kaže kako se vidi i razlog zašto je to tako jer postoji prijepor između Bandića i HDZ-a tko će upravljati novcima za sanaciju Zagreba.

Četiri točke dnevnog reda

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek poručio je da treba donijeti odluke koje će pomoći građanima Zagreba, stoga je oporba predložila četiri točke dnevnog reda - hitno riješiti stambeno zbrinjavanje unesrećenih, svakodnevni uvid u donatorski račun gdje se prikupljaju sredstva za stradale, hodogram pomoći ljudima koji imaju probleme s dimnjacima i priključivanje plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da komentiraju prijedlog predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa (HDZ) da se gradski zastupnici odreknu naknada do kraja mandata, kako bi se taj novac uplatio na državni račun za pomoć stradalima u potresu, Mrak-Taritaš je rekla da je to "jedan tip populizma". "Kad se točno zna za što dajete, nema nikoga tko neće dati, a ovo je jedan od spinova koje je pustio Prgomet", ustvrdila je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo