velika opasnost / Led okovao rijeke - na Dunav ipak stigao mađarski ledolomac: prijete li poplave?

Ledolomci će morati i uzvodno proći cijelu rutu kako bi se od potencijalne ledene poplave spasile šume, oranice, kuće, ali i životinje i ljudi

16.1.2017.
18:44
VOYO logo

Na potezu od 10 kilometara - od Dalja do Borova - Dunav je potpuno zaleđen. Stradala su već mnoga plovila ... Kapetan Maček strahuje za svoju ribarsku brodicu.

"Puno čamaca je već otišlo. Otišlo je sigurno jedno 15-ak čamaca. Ali teško da će ih spasiti", kaže kapetan ribarske brodice "Vir" Pavle Maček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribiči se danima bore s ledom ne bi li spasili čamce i izvukli ih na obalu.

"Pokušavali smo spasiti što se spasiti da, vukli smo čamce, razbijali, bilo nas je tu puno. Na koji način se razbija led? Sa sjekirama, teškim čekićima, sa cijevima kojekavim, što god smo imali", ističe Maček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog leda, ali i niskog vodostaja, prijeti opasnost tzv. “ledene poplave”. Zaleđeni Dunav u istočnoj Slavoniji sada je čep koji bi u slučaju zatopljavanja ili porasta vodostaja postao brana i voda bi se izlila iz korita rijeke. A ledene poplave uništavaju sve pred sobom. Stoga su u pomoć pozvani ledolomci iz Mađarske.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je uputilo zahtjev mađarskom ministarstvu da nam se ustupi, odnosno pošalju dva ledolomca zbog velikog i ledostaja i najave visokih temperatura", ističe pomoćnica ministra Zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje se led počeo nakupljati i krenulo je potpuno zaleđenje. Ledolomci će morati i uzvodno proći cijelu rutu kako bi se od potencijalne ledene poplave spasile šume, oranice, kuće, ali i životinje i ljudi.

"Ono što bi mogao biti najružniji scenarij je da ledolomci ne mogu odraditi sav taj posao, pa se sjećate 2012. kada smo minirali taj led u suradnji s oružanim snagama RH što ćemo pripremiti i za ovu situaciju ukoliko do nje dođe", kaže Jadran Perinić iz DUZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak nadaju se - mađarski ledolomci razbit će led u sante koje će otploviti u toplije krajeve.

O svemu je reporter RTL-a Tin Kovačić razgovarao sa Zoranom Đurokovićem, glavnim direktorom Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo