zakon o stambenom kreditiranju / Lalovac najavljuje rješavanje problema kredita u francima: daje bankama rok i neće ih čekati

Problem kredita u švicarskim francima trebao bi se riješiti Zakonom o stambenom kreditiranju. Za jesen ga najavljuje ministar Lalovac. Prije toga daje bankama rok - ako za dva tjedna ne ponude konkretnija i bolja rješenja kako pomoći prezaduženim građanima s kreditima, dalje ih neće ni čekati, ići će na pripremu zakona

20.5.2015.
18:39
VOYO logo

S mukama kredita u francima Damir se nosi već devet godina.

"Iz razloga što sam ja digao kredit u iznosu od 700 tisuća kuna za nekretninu koja
danas vrijedi 500 tisuća kuna, a u ovom trenutku banci sam dužan 969 tisuća kuna", ispričao je Damir Palavra, dužnik u francima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da netko može biti dužan više danas nego što je bio kad je uzeo kredit, neprihvatljivo je i za ministra Lalovca.

Najavljuje zakon o stambenom kreditiranju koji će riješiti problem rasta rata kredita u švicarcima.

"Jednom zauvijek riješimo kada netko može napustiti stan se ne može izbaciti iz stana kad se mogu dobivati krediti", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke su dosad predlagale rješenja samo za socijalno najugroženije. Ministar poručuje - trebaju hitno ponuditi više i konkretnije. Čekat će ih još dva tjedna, a potom pripremiti zakon koji u rujnu šalje u Sabor. 

"Ono što se pokazuje i vidi je da banke nisu adekvatno upravljale svojim rizicima, i to ne mogu plaćati sam građani. U razgovorima i s poreznom je ukazano na takvu problematiku pa ćemo vidjeti trebaju li se mijenjati još neki zakoni da se rizik ne bi lomio uvijek samo preko leđa građana", dodaje Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke tvrde - nemamo ništa protiv da se zakonom regulira pod kojim uvjetima netko može napustiti stan koji ne može plaćati.

"To je ono što banke ionako rade banke vrlo malo iseljavaju ljude banke i danas pokušavaju na sve načine postići dogovor s vjerovnicima kako bi ostali ako je ikako moguće u stanu", tvrdi Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi Franak bankama ne vjeruju. Najava ministra Lalovca daje im nadu.

"Očekujemo da će sad u ovom zakonu koje će gosp Lalovac predložiti ukoliko banke ne iziđu s nečim konkretnim što vjerojajtno neće jer tako priznaju da snose dio krivice
da će Lalovac i premijer donijeti rješenja koje je definitivno na tragu našeg problema i riješiti ga ubuduće i riješiti ga sva vremena", rekao je Božo Ivošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke imaju još dva tjedna da ponude rješenje, nakon toga - dužnici jedini spas očekuju od države.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo