KUPOVALA NAMJEŠTAJ, LAPTOPE, JASTUKE I DIZALA KEŠ: / Predsjednica Udruge žena Vukovar ukrala čak 138 tisuća kuna

Image

Mandić je novac uzimala kako bi sebi kupovala namještaj te si isplaćivala dnevnice i putne troškove na koje nije imala pravo

4.6.2019.
12:11
VOYO logo

Ružica Mandić (59) nepravomoćno je osuđena na godinu dana uvjetno jer je kao predsjednica i koordinatorica Udruge žena Vukovar uzimala novac iz Udruge i Udrugu tako oštetila za 138.164,42 kune, javlja Glas Slavonije. U tri godine od pravomoćnosti presude Mandić mora Udruzi vratiti novac koji je ukrala. Županijski sud u Vukovaru osudio ju je na devet mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti te na tri mjeseca zatvora zbog krivotvorenja službene isprave.

Kako doznaje Glas Slavonije, Mandić je novac uzimala kako bi sebi kupovala namještaj te si isplaćivala dnevnice i putne troškove na koje nije imala pravo. Kazna joj je objedinjena na godinu dana zatvora. Međutim, zatvor je zamijenila uvjetnom kaznom i to tako što u zatvor neće ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. I ako u roku od tri godine ne vrati novac koji je iz Udruge uzela, također će se uvjetna osuda opozvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKANDAL TRESE SUSJEDNU BiH: /

U 17 dana i za 10.000 kuna došla do diplome srednje medicinske koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji

Image
SKANDAL TRESE SUSJEDNU BiH: /

U 17 dana i za 10.000 kuna došla do diplome srednje medicinske koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji

Kupovala je svašta - od laptopa pa do Disneyjevog sata

Optužnica Ružicu Mandić tereti da je od 9. veljače 2004. do 31. srpnja 2009. u Vukovaru, prvotno kao predsjednica Udruge žena Vukovar, a od 1. travnja 2004. kao koordinatorica Udruge, novcem Udruge u različitim trgovačkim društvima kupila stvari koje je uzela i zadržala za sebe, i to garderobni ormar Szaf u vrijednosti od 1350 kuna, toaletni ormarić u vrijednosti od 423,87 kuna, napu od 470 kuna, madrac vrijedan 150 kuna, fotelju od 300 kuna, komodu Windsor u vrijednosti od 1600 kuna, regal od 3200 kuna, prijenosna računala HP 6310, u vrijednosti od 4989 kuna, Toshiba od 5180 kuna i HP Compaq, u vrijednosti od 7349,99 kuna. Potom si je kupila zidni sat Disney i radiosat CLR 2465 zajedno vrijedne 127,80 kuna, radni stol od 1037 kuna te prekrivače i jastuke u vrijednosti od 259,86 kuna - ukupne vrijednosti od 26.437,52 kune, piše Glas Slavonije.

Uz to, sa žiroračuna Udruge podigla je te uzela i zadržala za sebe 22.495,49 kuna, a kako bi prikrila neovlašteno prisvajanje novca, pribavila je pečate tvrtki Rapsodija d.o.o. Borovo i Difuzija d.o.o. Vukovar, obrta Fist i Legende iz Vukovara te ispisivala račune u koje je lažno upisivala podatke, prema kojima je Udruga žena Vukovar od navedenih tvrtki i obrta kupovala robu i usluge. Navedenim pečatima je ovjeravala račune, a zatim stvarala prateće isplatnice Udruge žena Vukovar, u kojima je neistinito prikazivala da se plaća za kupljenu robu i usluge prema računima navedenih tvrtki i obrta te ih ovjeravala pečatom Udruge žena Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TKO JE SAMOZATAJNA TAJNICA OSUMNJIČENA U AFERI DNEVNICE? 'Rekla mi je da ju je Saucha maltretirao i slao u ljekarnu po tablete'

Putni nalozi

Ružica Mandić je ispisivala i nepostojeće putne naloge. Njih je upisivala pa potom naplaćivala veći broj prijeđenih kilometara od stvarnog broja, naplaćivala naknadu za korištenje privatnog automobila u službene svrhe u iznosu od 1,50 kuna i dvije kune po prijeđenom kilometru za putovanja obavljena službenim vozilom, a istodobno naplaćivala i trošak prema predanim računima za gorivo, naplaćivala troškove iako su ih snosili organizatori puta te isplaćivala dnevnice kada nisu bili ispunjeni uvjeti za njihovu isplatu. Putnim nalozima i pratećim isplatnicama naplatila je na račun Udruge prijevozne troškove i dnevnice u iznosu od 89.231,41 kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Svjedoci su naveli da se Mandić automobilom Udruge koristila i u poslove i u privatne svrhe. K tome, automobil uopće nije bio ispred Udruge nego je bio parkiran kod okrivljenice. Ružica Mandić priznala je kaznena djela za koja ju se teretilo i u svojoj obrani navela da joj je iskreno žao zbog počinjenih djela, kao i da je spremna u primjerenom roku namiriti štetu Udruzi.

"Prilikom izbora, vrste i visine kazne sud je optuženici kao olakotnu okolnost cijenio priznanje djela, korektno držanje pred sudom, izraženo kajanje zbog počinjenja djela, spremnost da u primjerenom roku namiri štetu oštećeniku, te dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotnu okolnost nije joj cijenio ništa napose. Sud je mišljenja da će se i s izrečenom uvjetnom osudom ostvariti svrha kažnjavanja, odnosno dovoljno utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela", stoji u obrazloženju nepravomoćne presude Županijskog suda Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužena je dužna nadoknaditi sudu troškove kaznenog postupka, i to za vještačenje 2910 kuna te za sudski paušal još 1000 kuna.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo