ZAMIJESILA GA INFLACIJA / Kruh nikad skuplji: U Hrvatskoj na nekim mjestima ide i do 50 kuna, ali apsolutni rekorderi su naši susjedi

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema podacima iz kolovoza, kruh je ove godine najviše poskupio u Mađarskoj, Litvi, Estoniji, Slovačkoj te Hrvatskoj, dok je na razini EU u prosjeku skuplji za 18 posto nego lani

19.9.2022.
17:29
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ljetos su vijesti o drastičnim poskupljenjima kruha diljem Hrvatske nekima zvučale nevjerojatno, pogotovo ona da je kilogram pojedinih vrsta kruha postao skuplji od kilograma svinjetine. U srpnju je, recimo, objavljeno da kilogram kruha u pekarnicama u Zadru košta više od 20 kuna te da se u mnogim tamošnjim pekarnicama više ne može kupiti pola štruce, a kamoli četvrtina. Također je nevjerojatno zazvučalo da su cijene nekih specijalnih beskvasnih kruhova dosegnule cijenu od 50 kuna za kilogram.

Image
HRVATSKA NA UDARU INFLACIJE /

Kilogram kruha i do šokantnih 50 kuna! Proizvođači otkrili zbog čega divljaju cijene: 'Sve nam je skuplje...'

Image
HRVATSKA NA UDARU INFLACIJE /

Kilogram kruha i do šokantnih 50 kuna! Proizvođači otkrili zbog čega divljaju cijene: 'Sve nam je skuplje...'

Rat u Ukrajini poremetio globalna tržišta

Ljetos je direktorica Žitozajednice Nada Barišić objasnila da je cijena kruha u Hrvatskoj porasla, usprkos padu cijene pšenice na svjetskim burzama, zbog toga što je otkup žetve ove godine bio za kunu po kilogramu skuplji nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je kruh skuplji no ikad i da je Hrvatska u vrhu zemalja Europske unije po rastu njegove cijene potvrđuje i Eurostat, koji je danas objavio izvješće o cijenama hrane. Eurostat navodi da su u EU poskupjeli kruh, povrće, meso, a osobito ulja i masti za kuhanje. Poskupljenje kruha objašnjava se ratom u Ukrajini.

''Ruska invazija na Ukrajinu značajno je poremetila globalna tržišta budući da su Rusija i Ukrajina bile glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (osobito suncokreta) i gnojiva'', piše Eurostat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Eurostat

U Hrvatskoj skuplji 31 posto nego lani

Nadalje se navodi da je u kolovozu 2022. cijena kruha u EU bila u prosjeku 18 posto viša nego u istom razdoblju lani.

''To je veliki porast u usporedbi s kolovozom 2021. godine kada je cijena kruha bila u prosjeku 3 posto viša nego u kolovozu 2020. godine. Mjesečni podaci također pokazuju značajno povećanje ukupne inflacije, iako ne tako veliko (s 3 na 10 posto)'', navodi Eurostat podatke iz izvješća o indeksu potrošačkih cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz kolovoza, kruh je ove godine najviše poskupio u Mađarskoj (66 posto), Litvi (33 posto), Estoniji i Slovačkoj (32 posto) te Hrvatskoj (31 posto), koja je na petom mjestu po stopi rasta cijene kruha. Najniža prosječnu stopa promjene cijene kruha u EU bilježe Francuska (8 posto) te Nizozemska i Luksemburg (10 posto).

Image
Foto: Eurostat
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo