PLAN NABAVE / Krstičević predstavio što sve kani kupiti ove godine, a zbog jedne stvari je zaradio i pohvalu oporbe

Financijskim planom je osigurano 5,3 milijarde kuna što je povećanje od 264 milijuna kuna u odnosu na 2019.

6.2.2020.
20:44
VOYO logo

Ministarstvo obrane predstavilo je plan nabave za ovu godinu. Novca imaju više nego lani pa će u opremanje i modernizaciju uložiti. Svaki rod oružanih snaga dobit će nešto. Ugovaraju se novi brodovi, dogovaraju detalji oko helikoptera Black Hawk, očekuju ponude za višenamjenske borbene avione, a kopnenu vojsku očekuju i pješadijska vozila.

Koji će avioni zamijeniti MIG-ove 21, čekaju se ponude sedam država koje bi Međuresorno povjerenstvo za nabavu borbenog aviona trebalo otvoriti početkom svibnja, no ugovor s odabranom državom pričekat će iduću godinu.

''Cilj je ove godine da se izabere dobro priuštivo rješenje i odluka ugovora nema niti je moguće ove godine da bude neki ugovor. Cilj je da se ove godine donese odluka'', kazao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Stoga ni u planu nabave za ovu godinu nisu predviđeni novci za borbene avione. Proračun MORH-a za 2020. godinu iznosi 5,3 milijardi kuna kuna što je 264 milijuna više nego lani. Od toga će u materijalno zbrinjavanje i nabavu utrošiti dvije milijarde 275 milijuna, odnosno 107 milijuna više nego 2019.

Dio novca već je potrošen na nove Black Hawk helikoptere: dva će donirati SAD, a dva Hrvatska kupuje. Krstičević objašnjava: ''Ti moćni helikopteri koristit će se za vojne i civilne svrhe gdje osiguravamo nove sposobnosti važne za daljnji razvoj, modernizaciju HV i za izgradnju sustava domovinske sigurnosti''.

Nakon prezentacije plana nabave u kojem već četvrtu godinu nema ni jedne klasificirane stavke, pohvale ima i oporba.

''Da i neka druga tijela javne vlasti rade ovakav posao i to prezentiraju javnosti sigurno bi svijest o transparentnosti i odgovornosti bila veća u društvu'', poručio je SDP-ov Igor Dragovan.

A prvi veći ugovor mogao bi biti potpisan već za 10-ak dana i to za gradnju još jednog obalno ophodnog broda za obalnu stražu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo