MENTALNO ZDRAVLJE / Kriza povećala broj ovisnika, pušačima prijeti dvostruka opasnost: 'Udisanje vrućih para oštećuje plućno tkivo'

Nakon prvog zatvaranja broj ovisnika koji se liječe u psihijatrijskoj bolnici Vrapče povećao se za 30 posto

8.12.2020.
18:50
VOYO logo

Zbog stresne i neizvjesne situacije u vrijeme pandemije, sve je veći broj ovisnika o opijatima. A upravo su oni rizična skupina za teške komplikacije bolesti koju izaziva koronavirus.

Nakon prvog zatvaranja broj ovisnika koji se liječe u psihijatrijskoj bolnici Vrapče povećao se za 30 posto, a sličan trend očekuje se i poslije ovog drugog djelomičnog zatvaranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušači u posebnom riziku

Opijati, sedativi, marihuana i alkohol najviše su se konzumirali na proljeće. Dolaskom turističke sezone i popuštanjem mjera, "tražena roba" ponovno su bili kokain, speed i ecstasy, a sada se najviše problema očekuje s alkoholom, ali i ovisnošću o online kockanju, što se ponajprije odnosi na mlađu populaciju, do 35 - 40 godina. U posebnom riziku su i pušači.

"Strah od obolijevanja, strahovi za egzistenciju. Sada i prelazimo na on-line nastavu koja nije primjerena ili prihvatljiva adolescentu kao način života", kazala je Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako govorimo o pušačima, bilo da puše duhan ili marihuanu, njihovo udisanje vrućih para oštećuje plućno tkivo i na taj način je ono prijemčivije za zarazu Covidom-19", rekao je Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo