KRAJ ŠOPINGA NEDJELJOM JE BLIZU: / Sindikati i poslodavci se dogovorili, žele da se ne radi, ali uz neke razlike provođenja te mjere

Image
Foto: Pixsell

Trgovci sada o neradnoj nedjelji mogu odlučiti sami, no ipak tu odluku ostavljaju državi. Strahuju da promet ne ode konkurenciji

27.11.2019.
7:35
Pixsell
VOYO logo

Sindikati i poslodavci svjesni su da radna nedjelja sektor trgovine čini neprivlačnim radnicima te su stoga predložili mjere kojima bi se to promijenilo

Obje strane predložile su da se nedjeljom trgovine zatvore, no ipak uz neke razlike u provođenju te mjere, javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se ograniči broj nedjelja koje bi se radilo, ili da se radnicima mora jamčiti broj nedjelja slobodnih tijekom mjeseca. Jedan je od prijedloga čak i da bi rad nedjeljom trebalo platiti nekoliko puta više", predložio je Martin Evačić iz Udruge trgovina HUP.

Sindikat ima podršku javnosti i poslodavaca

Sindikat trgovine podržao je njegov prijedlog. Zlatica Štulić iz Sindikata trgovine Hrvatske ističe kako su radnici oni koji žele da se nedjeljom ne radi. "Imamo podršku javnosti, jer 80 posto građana je za to da se nedjeljom ne radi, a imamo sada i podršku velikog broja poslodavaca", dodala je Štulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami poslodavci priznaju kako sve teže nalaze radnike, a u tome im radna nedjelja dodatno otežava posao. "Oni to percipiraju kao radne uvjete i ako se radi nedjeljom, pogotovo kao i svaki radni dan, oni smatraju da je to loše", kaže član upravnog odbora Lonie d.d. Drago Munjiza.

Radnici nedjeljom žele biti s obiteljima

Član upravnog odbora iz Peveca, Marin Štenglin, objasnio je kako su ljudi često spremni i promijeniti radno mjesto, čak i kada im to onemogućuje povećanje plaća, jer radije biraju mogućnost da nedjeljom ostanu kod kuće s obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci sada o neradnoj nedjelji mogu odlučiti sami, no ipak tu odluku ostavljaju državi. Strahuju da promet ne ode konkurenciji. "Svatko tko bi prestao raditi nedjeljom riskira da mu se promet prelije na ostale trgovce", objasnio je Evačić, prenosi Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo