Kosor hoće da čuvamo ovce

'Zavod za zapošljavanje navodi kako je evidentirano gotovo 75 tisuća nezaposlenih koji bi mogli raditi kao pastiri, stočari, ratari... Svatko tko je nezaposlen mora biti zainteresiran zaposliti se!

3.2.2011.
16:53
VOYO logo

U trenucima kada jurišamo prema brojci od 350.000 nezaposlenih, premijerka Kosor izjavljuje da bi se provođenjem Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu moglo radno aktivirati oko 150 tisuća ljudi!

Ministar gospodarstva Đuro Popijač istaknuo je da se plan bavi najzastupljenijim skupinama među nezaposlenima. To su žene, branitelji, stariji građani i mladi, a bavit će se i rješavanjem dugotrajne nezaposlenosti i usklađivanjem obrazovanja s potrebama tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka Kosor istaknula je da u provedbi nacionalnog plana ne može sudjelovati samo Zavod za zapošljavanje, nego da poslu moraju prionuti i ministarstva.

Za programe za zapošljavanje u sklopu plana osigurano je milijardu i 130 milijuna kuna. Najviše novca, 450 milijuna kuna, osigurano je za poticanje zapošljavanja u svrhu obnove ratom oštećenih stambenih objekata. Zatim, osigurana su i sredstva za kreditiranje poduzetništva u turizmu te potpore razvoja otoka. Poticat će se malo i srednje poduzetništvo sa 160 milijuna, zapošljavanje branitelja 150 milijuna, a za programe Zavoda za zapošljavanje izdvojit će se 170 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati, haj'te u pastire!

Hrvatska Vlada danas je jasno dala do znanja svim strancima koji žele čuvati ovce u Hrvatskoj da to neće ići! Naime, Vlada je odlučila samo produžiti postojećih 5.300 radnih dozvola i odbiti sve ostale zahtjeve. Evo zašto.

"Na sjednici užeg kabineta raspravljali smo o 811 zahtjeva za izdavanje novih radnih dozvola. Zatražila sam preispitivane cijelog sustava, a reći ću i zbog čega. Među ovih 811 zahtjeva bilo je i 70 novih, koji su uz postojećih 80 dozvola, tražili posao stočara, ratara, pastira i samaraša", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A Zavod za zapošljavanje navodi kako je evidentirano gotovo 75 tisuća nezaposlenih osoba koje bi se u ovom trenutku mogle zaposliti na ovim poslovima", navela je. Ispričala je i kako joj je jedan gospodarstvenik ispripovijedao kako je htio zaposliti 150 pastira, međutim, javilo se samo 16 ljudi, od kojih je na poslu ostalo samo šest.

"Svatko tko je nezaposlen mora biti zainteresiran zaposliti se!", poručila je Kosor, zaključujući da "moramo pronaći načina stimulirati ljude da rade. Na primjeru radnih dozvola je jasno vidljivo da nešto tu nije u redu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101110274006 arti-201101120076006 arti-201101030150006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo