KONAČNO DOBRA VIJEST ZA HRVATSKU: / Izašli smo iz prekomjernih ekonomskih neravnoteža

Image
Foto: John Thys / AFP

Dombrovskis pohvalio Hrvatsku za napredak u pogledu strukturnih reformi i izlaska iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža

27.2.2019.
14:58
John Thys / AFP
VOYO logo

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis pohvalio je danas Hrvatsku za napredak u pogledu strukturnih reformi i izlaska iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža.

"Iako Hrvatska i dalje ima neravnoteže, one više nisu prekomjerne. Ovo je dobra vijest za Hrvatsku, pogotovo u svjetlu priprema za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizu i u konačnici za članstvo u eurozoni", rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare predstavljajući zimski paket Europskog semestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stupnjevanje makroekonomske neravnoteže

Europska komisija je u svom redovitom godišnjem Izvješću za Hrvatsku, kojeg donosi u okviru Europskog semestra za 2019. godinu, potvrdila napredak Hrvatske u provođenju strukturnih reformi. Nakon pet godina Hrvatska je prešla iz kategorije pretjeranih makroekonomskih neravnotaža u makroekonomske neravnoteže.

Komisija različito stupnjuje makroekonomske neravnoteže. U prvoj kategoriji su zemlje koje nemaju neravnoteže, u drugoj one s neravnotežama koje zahtijevaju monitoring i političku akciju, u trećoj zemlje s neravnotežama koje traže monitoring i odlučnu političku akciju, u četvrtoj zemlje s neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju, u petoj zemlje s prekomjernim neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju i šestoj su one zemlje koje imaju prekomjerne neravnoteže koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i aktiviranje Postupka za makroekonomske neravnoteže (EIP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike