Koliko je Vladi trebalo da sklepa Program? Dva sata?

Koliko je Vladi zapravo vremena trebalo za Program gospodarskog oporavka? Je li on možda sklepan ne bi li se dignula medijska prašina, pa da se prestane govoriti o nepovoljnim temama za Vladu?

21.4.2010.
17:30
VOYO logo

Prvi znak da nešto "smrdi" na presici na kojoj je premijerka Kosor prezentirala spas gospodarstva, bila je izjava Sandre Švaljek, koju je prije tjedan dana dala medijima. Kazala da Vlada nema političke volje za reforme. Puf! Tjedan dana kasnije supotpisana je na spasonosnom dokumentu koji je "stvaran dugo, u tišini".

U detaljnoj analizi rukopisa dokumenta, glavni urednik Bankamagazina zaključuje da se radi o neobičnom i jedinstvenom štivu, vjerojatno jedinom gospodarskom programu koji je skrojen isključivo u PowerPointu. Zamjera autorima Programa je što nisu izabrali jednu ideju, sintezu, poantu na kojoj inzistiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek 11. slajd naslovljen 'Područja nužnog djelovanja i potrebne aktivnosti' govori o sadržaju Programa. Do ovog slajda sve je bio uvod', navodi portal. "Autori stalno ističu da su aktivnosti konzistentne i komplementarne. To se inače od gospodarskih programa zahtijeva, ali se ne postiže na taj način da se to tvrdi i ponavlja: Borislav Škegro izjavio je u business.hr-u da je program konzistentan jer 'vodi računa o konkurentnosti gospodarstva u izvozu'!"

Važno je reći 'konzistentnost'

Analizirajući tek prvih šest slajdova, autor teksta primjećuje kako je konzistentnost za određeni izričaj i dokument vrlo važan kriterij. "Kant tvrdi da je konzistentnost ključni zadatak onoga koji misli. Ako, dakle, program sam sebe kvalificira kao konzistentan, onda mu analitičari imaju zadatak pristupiti vrlo temeljito."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada redovito ističe, a i u ovom Programu, 'odgovornost svih građana'. Preuzimanje odgovornosti nije moguće bez pažljivog čitanja i detaljnog razumijevanja, bez diskusije koja razjašnjava o čemu je riječ, pa ako i bude kritičkih primjedaba i nerazumijevanja nitko se ne bi trebao vrijeđati", nastavlja.

Kad je riječ o državnoj imovini, prvih šest kratkoročnih aktivnosti su: izrada evidencije, priprema plana, donošenje plana, priprema i izrada kodeksa, a šesta je "dosljedna primjena", kao da se nedosljedna primjena uzima pod nešto normalno, navodi portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko osim Vlade ne smije ne poštivati Program!

Vlada je također u PowerPointu napisala da će do 1. lipnja (to je, dakle, prva kontrola točka) platiti sve svoje račune, ali je premijerka Kosor odmah to povukla i najavila odgode.

Brodogradnja je zastupljena u desetak riječi: "Izrada izlaznih strategija za nekonkurentne dijelove industrije uz potpore za prekvalifikacije i zbrinjavanje." Očito, tek predstoji izrada ranije najavljenog Plana B za brodogradilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li se uspjeti prodati državni udjeli u trgovačkim društvima manji od 25 posto u 2010. godini, a upravo je tako navedeno u programu? Ako je program 'konzistentan', hoće li doći u pitanje ako se ne uspije? Kao da su autori unaprijed sami sebi odrekli odgovornost za neizvršavanje određenih aktivnosti", navodi.

Zanimljivo je i da se u ovoj godini predviđa tek izrada planova i analiza za reformu i racionalizaciju javne uprave. Tako je i s najkomentiranijom aktivnošću, smanjivanjem broja zaposlenih u javnoj upravi za pet posto. Izrada registra zaposlenika javnog sektora predviđena je do kraja ožujka 2011., za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to itko dvaput pročitao?

Primijetio je i kako je jedna od programskih poluga "ubrzanje" reformi u pravosuđu, zdravstvu i slično, kao da to ne bi trebao biti redovni zadatak Vlade.

"Rekao bih da je unatoč PowerPointu stilski dosta loš, da nije redigiran. Naprimjer, poduzeća koja se 'oslanjaju na državne narudžbe i državne projekte' nazivaju se 'autarkičnima', dakle samodovoljnima, što mi se čini kontradiktornim, pa možda i nekonzistentnim", navodi autor na portalu i pita se zašto nema poante tog dokumenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poljoprivreda, na kojoj se može brzo i efikasno poentirati, s kojom je povezano nekoliko desetaka postotaka hrvatskog stanovništva, u programu je gotovo sasvim ispuštena, premještena je u srednji rok, dakle opet za nikad. To govori koliko su autori bili kreativni, a koliko su kalkulirali. Zato je i sudbina Programa kao cjeline upitna već za koji mjesec, ali ako se do 1. lipnja dovedu u red dugovanja dužnika pod kontrolom Vlade, to će biti puno", predviđa.

Prethodni članci:

arti-201004190788006 arti-201004210459006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo