PAŽLJIVO SE KUPAJTE / Kod rovinjske plaže primijećena rijetka i opasna meduza: Stručnjaci savjetuju da joj se ne približavate

Image
Foto: Profimedia

Kompas meduza inače živi u priobalju Atlantika i Mediterana, a karakterizira ju žuto-smeđi klobuk te lovke duljine jednog metra

18.6.2022.
14:14
Profimedia
VOYO logo

U Jadransko je more, sve do obala Istre zalutala kompas meduza, inače invazivna vrsta koja živi u priobalju Atlantika i Mediterana. Riječ je o opasnoj vrsti koja na svojim lovkama ima žarne niti, pa se kupačima i plivačima preporuča da se ne približavaju, piše portal IstraIN.

Procjenjuje se da je primijećena meduza duga jedan metar. Otkrivena je u moru na plaži Škaraba u Rovinju. Iz tamošnjeg Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković poručili su da meduzu latinskog naziva Chrysaora hysoscella karakterizira žuto-smeđu klobuk nalik na kompas i lovke duljine jednog metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetuju kupačima koji su se previše približili i osjetili njen "dodir" da opečeno mjesto treba ohladiti i namazati aloe verom ili sličnom kremom koja sprječava nastanak opeklina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo