Kerum, Glavaš i Bandić će zajedno na izbore 2011.

Trojica populističkih lidera koji su drmali ili drmaju Zagrebom, Splitom i Slavonijom kreću u pohod na Sabor. Taj je savez možda i jedini izlaz za ta tri političara koji sve više gube pozicije.

28.5.2010.
9:02
VOYO logo

Trojica kontroverznih političara, Milan Bandić, Željko Kerum i Branimir Glavaš, mogli bi zajedno izaći na sljedeće parlamentarne izbore. Za sada nije poznato hoće li na izbore izaći u nekoj vrsti koalicije ili sa zajedničkom listom, no izvori Jutarnjeg lista govore da imaju planove za zajedničku političku platformu.

U prilog tome govore informacije da je Kerum nedavno posjetio Glavaša u BiH, dok je Bandić sa suradnicima, doznajemo iz pouzdanih izvora, već započeo pripreme za izbore 2011. Splitski i zagrebački gradonačelnik nikada nisu tajili međusobne političke simpatije koje su najviše došle do izražaja kada je Kerum podržao Bandićevu neuspjelu predsjedničku kandidaturu. No, Kerumova podrška nije mu puno pomogla: Ivo Josipović je Bandića dotukao u drugom krugu i u gradu i u županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Bandić je još na lokalnim izborima posjetio Keruma u Splitu, pa iako mu nije dao javnu potporu jer je tada još bio u SDP-u, njegov posjet je bio vrlo znakovit. Upravo njih dvojica trebali bi formirati savez kojem bi se u kasnijoj fazi, doznajemo, trebao pridružiti i odbjegli Branimir Glavaš sa svojim HDSSB-om

Trojica političara svojim povezivanjem očito planiraju napraviti nacionalnu alternativu dvjema najjačim stankama, HDZ-u i SDP-u. Ostale stranke uživaju popularnost i imaju nekakve izborne rezultate samo u pojedinim regijama. Bandić, Glavaš i Kerum s potporom svojih regionalnih baza spojili bi Zagreb, Dalmaciju i Slavoniju, a vjerojatno bi im se pridružio i dio glasača iz BiH, posebno iz hercegovačkog dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnici Zagreba i Splita imaju, zapravo, puno toga zajedničkog. Obojica su populisti, svojim gradovima upravljaju autoritarno, gradske financije vode netransparentno, zbog čega su čak bili i predmetom kriminalističkih istraga. Branimir Glavaš, pak, koji je despotski vladao Slavonijom, svoju je političku poziciju, slično kao i Kerum, a puno manje Bandić, uspostavio na regionalnom populizmu i otvorenom oponiranju bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Bandić i Kerum znali su vrludati oko svog odnosa prema Sanaderu, a Glavaš je cijelo vrijeme bio protiv njega i optuživao ga za politički progon.

Jedina razlika između njih trojice je upravo odnos prema Sanaderu, jer Kerum ga je javno hvalio, dok se za Bandića čak spekuliralo da je kandidat Ive Sanadera za Pantovčak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako načelno dolaze sa suprotstavljenih političkih pozicija, razlika među njima čini se neće biti ni u programatskom i ideološkom smislu. Osim populizma, druge političke platforme i nemaju, a ideološki su se sve više počeli preklapati. Kerum je ostao najviše zapamćen po izjavi u "Nedjeljom u dva", kada je rekao da “Srbi i Crnogorci ne mogu donijeti ništa dobroga”, te da nikada ne bi dozvolio da Srbin postane članom njegove obitelji jer je tako odgojen.

To je izazvalo brojne osude u javnosti. Slično je odjeknula i podrška Tomislava Merčepa Milanu Badiću u kampanji. Dotad percipiran kao ljevičar, Bandić je prihvaćanjem te podrške pokazao sklonost suradnji s ljudima dvojbene uloge u Domovinskom ratu. Sam Merčep je izjavio da je Bandića volio još dok je “zagrebački gradonačelnik bio komunist”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osovina Bandić - Kerum - Glavaš na neki je način možda i jedini izlaz za ta tri političara koji sve više gube pozicije. Bandić je nakon napuštanja SDP-a i neuspjeha na izborima ostao bez velikog dijela moći u Zagrebu i Holdingu, a Kerumova većina u Gradskoj skupštini visi o koncu.

Glavaš je, pak, Sanaderovim odlaskom ostao bez glavne mete svoje političke bitke: izgubio je temelj političkog programa suprotstavljanja Zagrebu u Slavoniji i želi li politički preživjeti, mora naći drugi pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ne govorimo koliko bi mu u njegovu samoizgnanstvu pomogao politički pritisak na hrvatsko pravosuđe koji bi nastao eventualnim nacionalnim uspjehom alijanse ta tri, zapravo, politička disidenta.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo