što je prava istina - saznat ćemo tek za 50 godina / Karamarko, Manolić i Udba: direktan pogled u arhivu Udbinih dosjea!

Mreža hrvatskih udbaških priča uvijek je bila neraspetljiva. Za HDZ je problem što se ovaj put njihov šef, ničim izazvan, najavljujući lustraciju i raščiščavanje s komunistima i udbašima sam u nju zapetljao

9.6.2015.
22:20
VOYO logo

Bilo je to daleke 1989.

"Rođen sam 1959. godine i po zanimanju sam povjesničar, a HDZ je moja prva stranka", rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kontranapad ŠEFa OPORBE /

Karamarko napokon odgovorio na optužbe da je radio za Udbu: 'Tužit ću Manolića!'

Image
kontranapad ŠEFa OPORBE /

Karamarko napokon odgovorio na optužbe da je radio za Udbu: 'Tužit ću Manolića!'

No je li i prije osnivačke skupštine HDZ-a Tomislav Karamarko bio doušnik Udbe ili je bio pod njezinom obradom? Nakon tjedan dana šutnje šef oporbe je konačno progovorio:

"Osim što sam kao student bio pod prethodnom operativnom obradom Udbe zbog tzv. neprijateljske aktivnosti protiv Jugoslavije, nikada nisam imao drugih kontakata s bivšom službom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a su za RTL Direkt potvrdili da će tužiti bivšeg premijera Josipa Manolića koji je Karamarka javno optužio da je bio doušnik UDBE. No dok ni Manolić ni Karamarko, kao ni ostali HDZ-ovci, pred kamere ne žele, oporba i bivši članovi – oprezni.

"Ako će bit sudski postupak, bit će to zanimljivo gledat. Ni prvi ni zadnji put da se s bivšim šefovima netko svađa”, komentirao je Arsen Bauk, ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista ne želim komentirati taj slučaj, to će riješiti njih dvojica", izjavio je bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet.

No Karamarko se poziva i na treću stranu, tvrdi da će u njegovu korist svjedočiti čak i operativci Udbe koji su ga obrađivali. Ali paralelno s tim poziva - na lustraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki ovaj pokušaj lustracije, svaki pokušaj nekakvih naknadnih promjena dovodi Karamarka s ovom izjavom Manolićevom u nezgodnu poziciju. On će morati nać uvjerljiv odgovor, zasad ga nemaju, postavljaju se defenzivno i samo čekaju da priča prođe. Sad samo je pitanje hoće li se zbog ove priče Karamarko moći vratiti priči o lustraciji kako je inicijalno krenuo”, komentirao je Krešimir Macan, stručnjak za političku komunikaciju.

Jedno je jasno - političko prepucavanje neće biti potkrijepljeno dokumetima jer se oni ne smiju objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UDBA je od 45 do 90 pratila više do 67 tisuća ljudi, a svi ti dosjei nalaze se u Hrvatskom državnom arhivu.

Svaki građanin može doći ovdje i provjeriti je li među njima i njegov dosje. Nakon što dobije uvid u njega, ukoliko on postoji, potrebno je da potpiše izjavu o čuvanju tajnosti podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali tu su i - druge mogućnosti.

“Sve druge osobe, znači treće osobe, istraživači, zainteresirana javnost, mogu također tražiti uvid u taj dosje prema postojećim zakonima, odnosno Zakonu o tajnosti podataka. Dozvolu za takve dokumente daje pravni sljednik ili vlasnik podataka, u ovom slučaju to je SOA”, komentirala je Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća uloga bivšeg ravnatelja SOA-e, kojemu je prvi posao bio upravo u Državnom arhivu - sigurno bi se dala utvrditi provjerom tih milijun i pol stranica obavještajnog materijala. No ti će podaci biti javno dostupni tek 70 godina od nastanka ili 100 godina od rođenja osobe. Znači najranije 2059.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo