Kamate na kredite u francima padaju!

Kao i kod svih promjena, nekima je svanulo, drugima se smrknulo. Slavit će dužnici u švicarcima, za koje je Vlada napravila ono što su tražili od suda.

18.5.2013.
9:12
VOYO logo

Konačan prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju stavljen je u javnu raspravu objavom na web-stranicama Ministarstva financija u četvrtak navečer. Nakon što je proteklih mjeseci ispipavano bilo javnosti puštanjem djelomičnih informacija o budućim promjenama, sad su i službeno objavljeni prijedlozi najvažnijih izmjena koji se mogu svesti na nekoliko točaka; kamata kredita u švicarcima ne smije biti veća od početne, ograničava se i visina kamata na stambene i potrošačke kredite, a dopuštena prekoračenja limitiraju na visinu jedne plaće.

Kao i kod svih promjena, nekima je svanulo, drugima se smrknulo. Slavit će dužnici u švicarcima, za koje je Vlada napravila ono što su tražili od suda; u prijedlogu izmjena naznačeno je da aprecira li valuta kredita s valutnom klauzulom više od 20 posto, kamata i marža ne smiju biti veće od početnih. S obzirom na to da euro ni u najcrnjim scenarijima katastrofičara neće “plesati” 20 posto, jasno je da se odredba odnosi na kredite u švicarcima, i to retroaktivno. Jedino što zakon ne predviđa jest odšteta za razdoblje dok se ta odredba nije primjenjivala, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U postojećim ugovorima o kreditu, u kojima je ugovoreno da se promjenjiva kamatna stopa mijenja odlukom banke, nije ispunjen nijedan od uvjeta iz Zakona o obveznim odnosima. Može se reći da su svi takvi ugovori ugovoreni s ništetnim odredbama o povećanju kamata'', zaključuju predlagači, koristeći isti argument na koji se pozvala udruga Franak u svojoj tužbi protiv banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo