TKO TO PLAĆA? / Kako se financiraju hrvatske stranke?

U vrijeme predizborne kampanje novac koji će stranke trošiti moći će se donekle konotrolirati te će smjeti potrošiti samo milijun i pol kuna po izbornoj jedinici.

15.11.2011.
19:06
VOYO logo

Do službene borbe za glasove ostalo je manje od dva dana. A tko će je platiti? Gomilanje crnog novca izgubilo je svrhu, jer stranke i kandidati moraju otvoriti poseban, ograničen račun za financiranje kampanje. Puni ga stranka i novac koji dobiju od donatora. Laburisti poručuju kako  će ovo skromna kampanja.

S gotovo upola manje, odnosno šezdesetak tisuća kuna, trenutačno raspolaže Blok umirovljenici zajedno, no prikupljanje još traje.

Džep iz kojeg će plaćati kampanju pokazala je većina manjih stranaka, ali i Kukuriku koalicija. HDZ, stranka koju USKOK već istražuje zbog sumnjivog financiranja, svoje brojke nije nam dostavila.

Milanović i društvo već su potrošili više od 4 milijuna, a na računu ih čeka još 886 tisuća kuna. HSLS je dosad prikupio 439, a HDSSB 104 tisuće kuna, dok HSP i HSS raspolažu s 205, odnosno 458 tisuća kuna. No, neki račune još nisu ni otvorili.

Kazne se kreću od 50 do 500 tisuća kuna, a DIP će račune nadgledati uz pomoć posebnog softvera. Iako trenutačno stanje stranke nisu zakonski dužne objaviti, GONG poziva sve da ih objave.

Kampanja 2011. prva je u kojoj stranke neće moći trošiti kao pijani milijarderi, jer ih zakon ograničava na milijun i pol kuna po izbornoj jedinici. Oštrom oku revizije ne bi smjele promaknuti ni tisuće kuna već potrošene i prije službenog početka kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo