'Josipović je mogao spriječiti izručenje Purde'

Odluka Suda BiH da se hrvatski branitelj Tihomir Purda izruči pravosudnim tijelima Srbije neugodno je iznenadila saborske zastupnike.

18.2.2011.
17:16
VOYO logo

Nakon što je sud BiH donio odluku da Srbiji ipak izruči vukovarskog branitelja Tihomira Purdu, kojeg se tereti za ratni zločin, reagirali su i saborski zastupnici i to po već poznatom principu - ''prebaci krivnju na drugoga''.

Za SDP-ova Antu Kotromanovića, ujedno i umirovljenog časnika HV-a, Purdino je izručenje jedna ''velika katastrofa, nemar i izdaja prvo hrvatskog građanina, a potom i branitelja'', koji smatra da su svi krivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se u jednoj ozbiljnoj državi ne smije dogoditi'', rekao je ogorčeni Kotromanović.

Vijest da će do izručenja ipak doći rasrdila je i HDZ-ova Andriju Hebranga. No, poručio je kako sudske odluke ne može komentirati, ali ipak naglašava kako je država Purdino izručenje mogla zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se moglo spriječiti na razini predsjednika Hrvatske i Srbije, a ne prepustiti pravosuđu'', rekao je Hebrang. I dok on krivnju djelomično svaljuje na predsjednika Josipovića, HDSSB-ov Dinko Burić za nastalu situaciju krivi Vladu RH jer, kako kaže, vodi politiku kriminalizacije Domovinskog rata.

Naglasio je i kako u optužnici protiv Purde, ali i drugih hrvatskih branitelja pred srbijanskim tužiteljstvom, piše da se optužuju zbog oružane pobune i rušenja ustavnopravnog poretka SFRJ, što piše i u izvješću Amnesty Internationala protiv Vladimira Šeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burić dodaje da će zbog svega razmisliti hoće li podići kaznenu prijavu protiv sudaca Županijskog i Vrhovnog suda.

''To je strašno, stravično, sramotno za hrvatsku državu. Vlada nažalost vodi politiku koja se može okarakterizirati poslušničkom prema EU, dodvorničkom prema Srbiji, maćehinskom prema Slavoniji i Baranji i izdajničkom prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu'', zaključio je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Pusić (HNS) podsjetila je, pak, kako se koordinacija Državnog odvjetništva, Vrhovnog suda i MUP-a zadnji put sastala prije 10 godina, a da im je zadaća da dogovaraju postupak u svim slučajevima - bilo kad neke druge zemlje traže hrvatske državljane ili kada Hrvatska traži osumnjičenike u drugim zemljama.

''U ovom slučaju očito je da se moglo i trebalo postupiti još 2007. i taj slučaj procesuirati na teritoriju Hrvatske i u hrvatskim institucijama i tada bi to bilo davno razriješeno, a i ljudi koji su na tim tjeralicama znali bi u kojem su statusu'', rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je i kako je slučaj Purda pokazao kako ozbiljne posljedice može imati nefunkcioniranje institucija i na koji način se to dramatično odražava u stvarnom životu, piše Večernji list

Vezani članak:

arti-201102180520006 arti-201102180142006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo