KAKO JE TO MOGUĆE? / Još jedan hrvatski paradoks: Po rastu plaća smo među najboljima u Europi, ali radnike je sve teže pronaći

Rast plaća ne prati i rast gospodarstva pa umjesto pozitivnih kretanja pokazuje neravnotežu na tržištu

16.4.2019.
17:30
VOYO logo

Na hotelskoj recepciji Josip goste dočekuje godinama, no ne za isti novac, iz godine u godinu osjeća i razliku na mjesečnim primanjima.

"Već sam tu 5 godina, rast je bio uvijek kroz neki period, ovisno o poslu, bilo je dosta povećanja u 5 godina", kaže recepcionar Josip Budimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Po rastu plaća Hrvatska je među pet najboljih u Europi. 2018. u odnosu na godinu prije bruto radni sat porastao je za 8,2 %. Bolje su bile Latvija s rastom od gotovo 13 posto, zatim Češka i Rumunjska s 11,2 posto te Litva u kojoj je satnica povećana za 10,4.
No, stručnjaci upozoravaju - problem je što rast plaća ne prati i rast gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su zemlje koje su imale rast blizu 4 posto, Hrvatska je imala 2,6 posto. Dakle ovaj rast plaća je samo jednim dijelom i to manjim generiran rastom proizvodnosti, a većim dijelom manjkom radne snage", objašnjava Danijel Nestić, znanstveni savjetnik, Ekonomski institut Zagreb.

To bi moglo dovesti i do povećanja cijena usluga pa je pitanje, upozoravaju stručnjaci, koliko će Hrvatska moći biti konkurentna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U deset godina cijena sata rada je, prema istraživanju Eurostata, narasla za 15 kuna. 2008. iznosila je 66 kuna, 2012. 71 kunu, iduće 4 godine rast je bio minimalan, manje od kune po satu, a od 2017. penje se na više od 75 kuna, da bi lani sat rada stajao nešto više od 81 kunu.

"Iako smo mi kao poslodavci višestruko penalizirani sa strane države s razno raznim nametima, mi smo zaista odlučili djelatnicima pružiti sve što je potrebno za dobre radne uvjete i dobar život uz posao", kaže Ivan Sarajlić, direktor marketinga hotelske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo u uslužnim djelatnostima najveća prosječna bruto satnica nešto je veća od 85 kuna. Sat rada u industriji prosječno stoji 76, a u građevini 75 kuna.
Rast plaća osjetili su i radnici na ovom pulskom gradilištu.

"Jesam primjetio sam i iz tih razloga sam tu gdje jesam i radim posao i zadovoljan sam. Sve je više posla i to utječe i na satnice", kaže Romario Pavić, građevinski radnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uza sve to, poslodavci teško pronalaze radnike.

"Išlo je povećanje plaća. Morali smo radi nedostatka radne snage, ljudi nam odlaze u zapadne zemlje i jednostavno smo prisiljeni da povisimo plaće", kaže Ilija Birčić, dopredsjednik Ceha građevinara HOK-a Istarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Hrvati odlaze u inozemstvo, poslodavcima se odobravaju kvote za strane radnike, najčešće iz susjednih zemalja, a sve više i s Dalekog istoka.  

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo