najezda turista i brodica / Jednoj od naših najljepših uvala prijeti katastrofa: Smeće posvuda, nema zahoda...

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Planiraju smanjiti broj turističkih brodova koji dnevno dolaze

5.9.2018.
9:29
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

Plaža Sakarun je u tolikoj mjeri poznata da prekrasna uvala na južnoj strani Dugog otoka jednostavno više ne može izdržati toliki broj kupača, što dovodi do čestih primjedbi gostiju, manje ili više opravdanih, da je Sakarun krcat smeća, s nedovoljnim brojem zahoda, neredovitim održavanjem i vjerojatnim pražnjenjem brodskih zahoda u more.

Najezda turista glavni problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je najezda glavni problem! Sakarun je "najlipša uvala na svitu" kada se tamo nalazi 500 kupača, ali kada ih je 1500, to više nije kupanje! Turisti znaju prigovoriti da nema dovoljno zahoda, ali probajte zamisliti na što bi sličio niz kemijskih zahoda za 1500 ljudi, i to u zaštićenom krajobrazu", kaže Zoran Morović, načelnik Sali, na čijem se području Sakarun nalazi.

Općinskog načelnika muči i jedna druga stvar: on tvrdi da od svih tih brojnih posjetitelja prekrasne plaže i također sve brojnijih brodica na sidrištu Općina nema nikakve koristi, a od nje se očekuje da brine o očuvanosti plaže i cijele uvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morović: "Sakarun nije nikad bio čistiji nego ove sezone"

Morović skreće pažnju da vlasnici dugootočnih apartmana preko sezone dobivaju tri dodatne uplatnice za odvoz smeća i podsjeća na to da Sakarunom upravlja Javna ustanova "Natura Jadera", s kojom Općina Sali ima potpisan ugovor o odvozu otpada, ali ne i njegovom prikupljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne gospodarimo plažom nego upravljamo zaštićenim krajobrazom, a jedini čistimo plažu više puta godišnje. Rekao bih da Sakarun nikada nije bio čistiji nego ove sezone, što nam priznaju i u Turističkoj zajednici Sali. S općinskim komunalnim poduzećem smo za tri ljetna mjeseca potpisali ugovor o odvozu otpada za 20.000 kuna, troškove postavljanja pet kemijskih zahoda od 30.000 kuna smo također mi snosili, postavili smo kante i košare za smeće koji se svakodnevno prazne", kaže direktor "Nature Jadere" Damir Perić, smatrajući da bi Općina Sali u Sakarunu trebala i prikupljati otpad.

Smanjit će se broj turističkih brodova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Sali imaju jedan jedini kamion za odvoz smeća, iz čega je jasno da nisu ni približno kapacitirani za taj posao, a iz Općine upozoravaju da je Natura Jadera ta koja upravlja prostorom Sakaruna!

Direktor "Nature Jadere" najavljuje jedan od mogućih poteza:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od naših prijedloga za sljedeću godinu će biti da smanjimo broj turističkih brodova s pet na tri i povećamo sadašnju cijenu od 7000 kuna", kaže Perić za Slobodnu Dalmaciju.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo