'Jedno te isto, jedno te isto, jedno te isto...'

Ima li nešto novo u spoznaji da nam se ministar financija svako malo spektakularno zajebe, što bi se možda moglo iščitati i kao signal da nije najpodesniji za funkciju koju obavlja? Nema.

9.7.2010.
12:44
VOYO logo

Kad čovjek gleda naše dnevnike, prati tiskovine i portale, u jednom trenutku shvati da sve to skupa užasno podsjeća na techno-party. Rekao bi – sve se trese, buba, ali u principu jedan te isti beat ponavlja se već godinama. Beskonačna petlja koja može završiti samo promjenom ploče ili nestankom struje.

Prošli tjedan nas je zapljusnuo spektakularnim događajima i crnim predviđanjima, ali da nas je išta od tog iznenadilo, i nije. Sve smo to već čuli, sve to već znamo. Kako bi to ispjevao Rambo Amadeus kad se sprdao na račun techna: "...jedno te isto, jedno te isto, jedno te isto..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počnimo s još jednim ukazanjem guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, koji je, kako prenose mediji, OPET uznemirio građane ove zemlje rekavši da će deficit biti 50% veći od dosadašnjih predviđanja i da "tako dalje ne ide". Čovjek već dvije godine, sa svakim svojim ukazanjem, govori apsolutno istu stvar. Iz same činjenice da ju je ponovio još jednom, možemo zaključiti da se na polju državnih financija, uza sve "napore Vlade", i dalje događa "...jedno te isto, jedno te isto..."

A kad smo već na deficitu, tu se dogodila sasvim neočekivana stvar – Šuker se OPET zeznuo. Pa je deficit u prvih šest mjeseci ove godine dosegao 89,5% od deficita predviđenog za cijelu godinu. Kako će Šuker tu rupu zakrpati? Sve će nas šokirati sasvim novim i kreativnim rješenjem – OPET će se zadužiti u inozemstvu. Da sumiramo – Šuker se zeznuo u procjeni i sad će to riješiti zaduživanjem. Dogodilo se, dakle, "...jedno te isto...", što će Šuker riješiti "...jednim te istim..." potezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ikog iznenadilo to što se Šuker zeznuo? S obzirom da je pola godine nakon pada Wall Streeta ponavljao kako u Hrvatskoj recesije niti ima niti će je biti, ovako kriva procjena s deficitom izgleda k'o manji lapsus.

Ima li nešto novo u spoznaji da nam se ministar financija svako malo spektakularno zajebe, što bi se možda moglo iščitati i kao signal da nije najpodesniji za funkciju koju obavlja? Nema. Takva je cijela ova Vlada. Jadranka Kosor je u Dnevniku OPET odgovarala na pitanje zašto nakon Sanaderovog odlaska nije raspisala izbore. Žena, mrtva hladna, na to kaže da je tek u ta tri dana, koliko je imala za odluku, zapravo spoznala razmjere krize. Ukratko, ministar financija i predsjednica Vlade su tek godinu dana nakon izbijanja svjetske krize skontali što se tu zapravo događa. Ako to nije razlog za ostavku, ne znam što je. Ali, ne! Premijerka na to reagira kao i na zahtjev o referendumu, pa ponavlja "...jedno te isto..." – stanje je teško, provode se antirecesijske mjere štednje, nije sad vrijeme za demokraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako te antirecesijske mjere izgledaju na terenu? To su nam pokazali saborski zastupnici, koji su se, eto, odrekli javnog prijevoza. Odluka je to kojoj bi ekvivalent bilo odricanje vlasnika helikoptera od bicikla. Odrekli su se, naime, javnog prijevoza, koji godišnje košta 240.000 kuna, a zadržali pravo na naknadu putnih troškova zastupnicima koji na sjednice dolaze svojim automobilom, što košta 2,5 milijuna kuna. I na tom polju, dakle, "...jedno te isto..." – u sveopćoj krizi donose populističke odluke koje lijepo zvuče.

Ima li šanse da to "...jedno te isto..." doživi svoj završetak prije sljedećih redovnih izbora? Ukazala se mogućnost kad je HSLS odlučio napraviti "...jedno te isto...", pa kad je vidio da HDZ-ov brod tone, brzo se odlučio zavući u tuđi krevet. Samo što kod tog zavlačenja u krevet SDP-u opet pokušava izvesti "...jedno te isto..." te ostati nevin. Pa će, iako izlazi iz koalicije, i dalje u Saboru podupirati odluke Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, do sljedećih redovnih izbora čeka nas "...jedno te isto...". Što će se onda dogoditi? Vjerojatno pobjeda koalicije s SDP-om na čelu, a nakon te pobjede – "...jedno te isto...". HDZ će, baš kao što je to radio Račanu, na sve načine podmetati klipove vladajućima, a oni će tvrditi da je situacija puno teža nego ju je HDZ prikazivao i kriviti HDZ za stanje u kojem je ostavio državu, zbog čega oni ne mogu skoro ništa napraviti. To će vjerojatno biti točno, ali to smo već čuli i od te također "...jedne te iste..." priče nećemo imati nikakve koristi.

Kao što rekoh – sve skupa užasno podsjeća na techno-party. Kao, događa se nešto, buba sa svih strana, ali u principu jedan te isti beat već godinama. Iz te petlje izlazi se na dva načina – promjenom ploče ili nestankom struje. Nekako mi se čini da na vidiku nema toga koji će promijeniti ploču, pa bi stvar mogla završiti – u potpunom mraku. Ali, ni to nije ništa novo. Tko je proveo rat u Dalmaciji i doživio redukcije, i to mu je – "...jedno te isto..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču