'Jedan od najboljih premijerovih govora dosad'

'Hrvatska, dakle, zna da ove noći nikamo ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sada s novom odgovornošću.

1.7.2013.
14:26
VOYO logo

Đivo Đurović, urednik informativne emisije RTL Danas, u razgovoru za Danas.hr ocjenjuje da je riječ o najboljem govoru Zorana Milanovićau njegovoj političkoj karijeri – zbog poslanih poruka, ali i činjenice da je bio dinamičan, konkretan i kratak, za razliku od primjerice sinoćnjeg govora predsjednika Ive Josipovića.

Đurović smatra da je najveća vrijednost govora ispružena ruka prema našim susjedima koje tek čeka put koji je prošla Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pružiti ruku zemljama iz regije

"Bez patroniziranja, prijateljski i nimalo svisoka, napravio je gestu prema BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu, narodima s kojima nas veže zajedništvo u antifašističkoj borbi", komentira RTL-ov urednik.

"Hrvatska, dakle, zna da ove noći nikamo ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sada s novom odgovornošću. Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive spone, među kojima je najuzvišenije zajedništvo u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata. Povezuje nas privrženost vrijednostima solidarnosti i slobodarstva, koje želimo još snažnije utisnuti u temeljni koncept Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Hrvatsku od Srbije, Crne Gore, pa i od Bosne i Hercegovine udaljavaju ratni događaji iz devedesetih. Hrvatska je u tom ratu dokazala svoju odanost slobodi, ali naknadno svjesna i vlastitih posrtaja na putu koji, zapravo, nije imao alternativu. Taj put bio je suštinski ispravan i pravedan", dio je Milanovićeva govora sa središnje proslave na glavnom zagrebačkom trgu.

Đurović kaže da je premijer vrlo dobro formulirao i priču oko rata, odnosno da je izrekao ono što velika većina u Hrvatskoj misli. S obzirom da je to učinio na vrlo suptilan način, kaže Đurović, ne bi mu je mogao zabraniti ni Tomislav Karamarko ni Tomislav Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina Đurovićeva zamjerka premijeru je što se među 11 najvećih imena iz hrvatske kulture i znanosti, koje je izdvojio uz napomenu da druge nepravedno izostavlja, nije našla niti jedna žena.

Poznati splitski novinar Ivica Profaca dijeli mišljenje da je ponuđeno partnerstvo zemljama u regiji najveća vrijednost sinoćnjeg premijerova govora. Također, smatra da je riječ o jednom od najboljih Milanovićevih govora koje smo do sada čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dala se iščitati jedna od glavnih političkih funkcija Hrvatske u Uniji – da ćemo biti kopča prema regiji", kaže Profaca podsjećajući da je naša zemlja već nekim susjedima pružila podršku i pomoć na putu u EU, te da ima sasvim drugačiji pristup od onog koji je Slovenija imala prema Hrvatskoj.

Karta na koju možemo igrati

"To je karta na koju možemo igrati, pokazati da možemo biti partneri, da u EU ne donosimo samo primjerice Plitvička jezera, otoke ili Dubrovnik", kaže Profaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao vrlo kvalitetan dio premijerova govora Profaca je izdvojio dio o povijesnom naslijeđu, koje je, kako je rekao premijer, balkansko, mediteransko i srednjoeuropsko, te da domoljublje ne znači samo mahati zastavicama.

Sinoćnji Milanovićev govor na središnjem zagrebačkom trgu 'pobrao' je brojne pozitivne komentare na forumima i društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo