Ministar se ispričao 'svima koji pošteno rade svoj posao'

10.11.2014.
18:20
VOYO logo

Nakon što je Varga za N1 upozorio na navodnu povezanost novinara koji ga kritiziraju sa "crnom stranom javne nabave u Hrvatskoj", njegovu je ispriku zatražilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenivši da se takve optužbe na račun novinara ne pamte od nekog predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Ministarstvo zdravlja u priopćenju navodi da je Varga u tom razgovoru "pojasnio svoja saznanja o mogućim izvorima i motivaciji napada u cilju stvaranja 'afera' upućenih protiv njega u domaćem medijskom prostoru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizija postupaka javne nabave koje je Varga pokrenuo dokinula je, po određenim kalkulacijama, isplatu provizija raznim akterima u iznosu do osam milijuna eura, tvrdi se u priopćenju.

'Ministar nikog nije optužio'

"Interes aktera koji su izgubili milijunske provizije je vrlo jasan, poljuljati ugled i rad Ministarstva zdravlja i ministra zdravlja Siniše Varge osobno. Ministar nikog nije optužio, niti može izravno nikog optuživati, već se zapitao: Dok se u jednim medijima redovito prati rad Ministarstva i reformski potezi u zdravstvu, zbog čega se u drugima inzistira isključivo na konstruiranim 'aferama'", pitaju se u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju da će Varga, "neovisno o konstruiranim i neutemeljenim napadima na njega", nastaviti s reformama u sustavu zdravstva u javnom interesu, koje podupiru Vlada, Europska komisija i struka, te udruge liječnika i pacijenata.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako je javni interes da se provede ušteda od milijardu kuna u zdravstvu uz zadržavanje postojeće razine prava, sređivanje više milijardi kuna vrijednog sustava javnih nabava u zdravstvu, osiguranje čak 60 posto većeg proračuna za posebno skupe lijekove s početkom sljedeće godine, uvođenje novog sustava financiranja usluga u zdravstvu izdvajanjem HZZO-a iz riznice, te novo ugovaranje usluga u javnozdravstvenim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je da se ministar zdravlja Siniša Varga ispriča zbog tvrdnje da su novinari koji ga kritiziraju potkupljeni.

Varga je u razgovoru za televiziju N1 izgovorio optužbe na račun novinara koji kritički prate njegov rad kakve se ne pamte od nekog predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskoj, ističe HND u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da komentira novinarske članke i priloge o svojem sukobu interesa, Varga je kazao "priča se i kaže se da je to usko povezano s javno nabavnim postupcima i da ima dovoljno indicija da se kaže da je jedan krug novinara rentno motiviran od strane industrije".

Čak je precizno naveo iznos ukupne očekivane provizije od osam milijuna eura, dodavši kako se "može očekivati da je određeni honorar otišao novinarima koji stranpute u svojem moralu", napominje HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND osuđuje takav oblik pritiska ministra na novinarsku profesiju i apsolutno nedopustiv način difamacije novinara koji kritički izvještavaju o njegovu radu i mogućem sukobu interesa.

"Umjesto da razložno odgovori na kritike novinara i javnosti, jer se od ministra kao i svake javne osobe to očekuje, on se brani neargumentirano napadajući".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga HND smatra da bi se Varga trebao javno ispričati zbog tvrdnje da su novinari koji kritički pišu o njemu potkupljeni.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo