CIJEPIT ĆEMO SE TREĆOM DOZOM? / Imunolog otkrio koliko se brzo gubi koncentracija antitijela nakon cijepljenja i preboljenja

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Može se dogoditi da smanjena količina antitijela više nije dovoljna da spriječi infekciju i da se čovjek reinficira', tvrdi Trobonjača

23.8.2021.
8:49
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hoće li se u Hrvatskoj krenuti s davanjem treće doze cjepiva protiv koronavirusa pokazat će analiza antitijela starijih osoba koje su cijepljene među prvima, od kraja prosinca i tijekom siječnja, javlja Večernji list.

"Radio sam malo istraživanje i nadam se prvim rezultatima analize ovaj tjedan. Hoće li se krenuti s trećom dozom za starije, ovisi o rezultatima i o tome kako će po pitanju treće doze postupiti druge zemlje", rekao je za Večernji list epidemiolog dr. Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVO ISTRAŽIVANJE /

Treća doza Pfizerova cjepiva bitno poboljšava zaštitu od koronavirusa među starijima od 60 godina

Image
NOVO ISTRAŽIVANJE /

Treća doza Pfizerova cjepiva bitno poboljšava zaštitu od koronavirusa među starijima od 60 godina

Zaraza u domu za starije

Kolarić je počeo istraživati uzorake antitijela korisnika iz zagrebačkog doma za starije na Trešnjevci nakon što se tamo ponovno pojavila zaraza među 22 od ukupno 600 korisnika. Šestero je završilo u bolnici, dvoje od njih nije cijepljeno.

"Petero korisnika je hospitalizirano, dok je dvanaest s blagim simptomima ili bez simptoma, dobre kliničke slike. Od nove pojave zaraze preminulo je dvoje korisnika", otkrila je za Večernji list Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je u 11 domova za starije osobe koji su u nadležnosti Grada Zagreba unatoč visokoj procijepljenosti korisnika (91%) i djelatnika (66%) došlo do pojave koronavirusa jedino u Domu za starije osobe Trešnjevka na lokaciji Trg Slavoljuba Penkale 1.

Postupno gubljenje antitijela

Imunološki odgovor slabi starenjem pa se slučajevi neuspjeha cijepljenja događaju češće kod starijih osoba te kod osoba oslabljene imunosti. Imunolog prof. Zlatko Trobonjača rekao je da se koncentracija antitijela postupno gubi, u prosjeku desetak mjeseci nakon preboljenja biva prepolovljena. Nakon cijepljenja također se postupno smanjuje, ali ne tako brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako postupno gubite antitijela, a izloženi ste većoj koncentraciji virusa, može se dogoditi da smanjena količina antitijela više nije dovoljna da spriječi infekciju i da se čovjek reinficira, ako je prebolio, ili inficira iako je cijepljen", rekao je Trobonjača govoreći o razvoju postojanosti antitijela koji upućuje na treću dozu cjepiva, prvenstveno kod imunokompromitiranih osoba.

Kod zdrave bi populacije trebalo pričekati cjepivo za delta-soj i primijeniti ga ako se epidemija nastavi širiti, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo