Razlozi bojkota poznati / I ove godine manjine bojkotiraju Jasenovac: predstavnici Srba još se nisu izjasnili

Image

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je da niti ove godine neće sudjelovati u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac

6.4.2018.
13:20
VOYO logo

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je da niti ove godine neće sudjelovati u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak, piše Jutarnji list.

Razlozi bojkota su poznati, a to su višegodišnji napadi na antifašističko naslijeđe i sve izraženiji sentimenti za NDH i ustaški pokret, često od institucija i pojedinaca koji su bliski državnim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sličnih razloga bojkotirat će i antifašisti, izjavio je Franjo Habulin, predsjednik SABH-a.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin kaže da će se solidarizirati s odlukom manjina koje su najteže stradale od ustaških zločina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako budu bojkotirali Židovi, Srbi i Romi, u tom slučaju neću doći, makar sam potpredsjednik Sabora."

Sada se očekuje odluka Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća, koji su saveznici Plenkovićeve Vlade, ali istovremeno iznimno kritični jer državna vlast taktizira i odbija zabraniti sve što ima veze s ustaštvom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine komemoraciji kod Kamenog cvijeta prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković te u ime predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova njegov izaslanik, saborski zastupnik Marko Sladoljev. Oni su zajedno s izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac u ime predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

Na početku komemoracije, nedaleko od spomenika, nekoliko je osoba, koje su se deklarirale kao hrvatski antifašisti razvilo transparent “Uklonite ustaški pozdrav”, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo