ODLUČENO NA SJEDNICI / HZZO: Novi lijekovi na listi lijekova, ugovori produženi do 30. lipnja iduće godine

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

Donesena je Odluka o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2024. godini pa će to pravo moći ostvariti osiguranici ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura

2.12.2023.
8:46
PIXSELL, Duško Jaramaz
VOYO logo

Upravno vijeće HZZO-a stavilo je na liste lijekova nekoliko novih lijekova i generičke paralele već postojećih te produžilo ugovore za zdravstvenim ustanovama do 30. lipnja 2024. godine, izvijestili su u petak nakon sjednice Upravnog vijeća.

Image
Ipak je proradio /

HZZO izvijestio da je sustav s e-receptima i e-uputnicama ponovo u funkciji: 'Došlo je do problema...'

Image
Ipak je proradio /

HZZO izvijestio da je sustav s e-receptima i e-uputnicama ponovo u funkciji: 'Došlo je do problema...'

Od novih lijekova na listu su stavljeni trastuzumab derukstekan za liječenje uznapredovalog HER2+ raka dojke te kliničke paralele postojećim lijekovima, pri čemu je na osnovnu listu stavljen lijek somatrogon za liječenje djece i adolescenata koji imaju poremećaj u rastu, a na dopunsku listu lijek rimegepant za profilaksu migrene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene u osnovnoj i dopunskoj listi

Za lijek glukagon za nazalnu primjenu izmijenjeni su kriteriji na osnovnoj listi lijekova za primjenu na teret obveznog osiguranja te je njegovo propisivanje omogućeno djeci i adolescentima sa šećernom bolesti u dobi od 4 do 18 godina, odraslim bolesnicima sa šećernom bolešću koji koriste inzulinsku terapiju u četiri ili više doza inzulina na dan, odnosno za bolesnike koji koriste inzulinske pumpe i kod trudnica na inzulinskoj terapiji.

Status lijeka na Dopunskoj listi nije promijenjen što znači da se kod svih ostalih bolesnika lijek može propisivati i dalje uz doplatu u skladu s registracijskim statusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Skuplje dopunsko kod privatnika. HZZP-ove cijene ipak ostaju iste: 'Troškovi ostaju isti, očekujemo priljev osiguranika'

HZZO je u postojećem opsegu produžio ugovorno razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine za do sada ugovorene zdravstvene ustanove na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini te ugovorene privatne zdravstvene radnike na razini primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su produljeni ugovori s do sada ugovorenim isporučiteljima ortopedskih i drugih pomagala koji s HZZO-om imaju sklopljene ugovore o isporuci ortopedskih i drugih pomagala.

Usklađivanje cenzusa

Prema Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju HZZO svake godine provodi usklađenje prihodovnog cenzusa s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donesena je Odluka o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2024. godini pa će to pravo moći ostvariti osiguranici ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura, te samci ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno nije veći od 475,12 eura.

Cenzusi će se primjenjivat od 1. siječnja 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo