Stare boljke / Hrvatski poduzetnik prodrmao politički vrh pismom kojim je podsjetio na staru bolest naše administracije - sporost

Hrvatski poduzetnik s njemačkom adresom Toni Katić prodrmao je politički vrh kada ih je svojim pismom jučer podsjetio na na staru bolest hrvatske administracije - sporost i masovnu papirologiju. Već danas stižu reakcije, ali čini se da će na konkretnu akciju opet morati - čekati

9.3.2016.
19:00
VOYO logo

Kako bi počeo graditi hotel i restoran u Poljicama - poduzetnik s njemačkom adresom Toni Katić morao je skupiti hrpu papira na stolu i čekati osam mjeseci za građevinsku dozvolu.

U Njemačkoj mu za dozvolu treba samo mjesec dana i jedan centimetar dokumenata. Na taj apsurd, koji mu je stvorio probleme i kod natječaja za EU fondove, upozorio je državni vrh - od predsjednice do premijera. Odgovorili su mu tek zastupnici Mosta - i to preko društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još sam dobio jedan upit na Faceu da im pošaljem kontakt informacije. No do danas nitko mi se ni javio. Znam da ne mora sve ići tako brz, dat ćemo im još koju priliku", kazao je Toni Katić, poduzetnik.

Ministrica uprave vidjela je pismo i kaže da će s Katićem netko sigurno razgovarati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki prijedlog i prijedlog iz prakse je vrlo važan. Što se može učiniti za smanjenje papirologije? Pa puno toga, jedna od stvari je što se radi - informatizacija i digitalizacija", izjavila je Dubravka Jurlina Alibegović (MOST), ministrica uprave.

Predsjednica i premijer nemaju komentara, no poručuju da su svjesni problema komplicirane birokracije, koju nije riješila ni famozna e-dozvola, te da će učiniti sve da ga riješe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na birokratsku zagušenost gospodarstva godinama upozoravaju iz Gospodarske komore - ali, kažu, ništa se nije promijenilo.

"Mi moramo hitno intervenirati u zakone, moramo ih promijeniti i sve međusobno uskladiti i educirati službenike koji izdaju te potvrde za dozvole da na jednaki način tumače zakone", poručuje Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovaj problem već postoji rješenje. Radi se o Crofitu - pametnoj regulativi. Projekt domaćih autora na sličan način se već provodi u 17 drugih zemalja svijeta - samo ne u zemlji porijekla.

"Ono što je cilj je uštediti 3 do 6 mld kuna na godišnjoj razini što znači da nećete nešto morati 5 ili 6 puta obavljati nego u jednom ili dva koraka", dodaje Vedran Antoljak, predsjednik Uprave Sense Consultinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest hrvatske administracije odavno je dijagnosticirana - jasno je i koliko nas košta - ali nije jasno zašto ju i dalje nitko ne rješava?

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo