HRVATSKI MATURANTI NA PUTU ZA ŠPANJOLSKU: / 'Budite na oprezu i izbjegavajte Barcelonu!'

Image
Foto: PIXELL
2.10.2017.
7:47
PIXELL
VOYO logo

'Upravo sam dobila informaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova o sigurnosnoj procjeni putovanja u Španjolsku, za koju se preporučuje oprez i dodatno informiranje prije puta. Predlažemo školama čiji učenici putuju u Španjolsku da dostave popise sudionika Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i našem Veleposlanstvu u Madridu. Učenicima i nastavnicima savjetujemo oprez i praćenje uputa lokalnih tijela te kontaktiranje našeg Veleposlanstva ukoliko zatrebaju konzularnu pomoć', objavila je ministrica obrazovanja, znanosti i sporta, Blaženka Divjak putem društvenih mreža.

Naglasila je i kako je nužno pratiti savjete na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatskim državljanima preporučujemo da sljedećih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima (Tarragona i Girona) te savjetujemo izbjegavanje mjesta većih okupljanja, oprez i praćenje uputa lokalnih vlasti', stoji u priopćenju Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U SUKOBIMA VIŠE OD 800 OZLIJEĐENIH: /

Katalonski predsjednik objavio: 'Ostvarili smo pravo na neovisnu državu'

Image
U SUKOBIMA VIŠE OD 800 OZLIJEĐENIH: /

Katalonski predsjednik objavio: 'Ostvarili smo pravo na neovisnu državu'

Katalonski referendum

Katalonska vlada je objavila da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine. U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a prema preliminarnim anketama na izbore je izašlo 42,3 posto.

Španjolska policija je tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma “ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike”.

“Vlada kojom predsjedam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu”, rekao je Puigdemont.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o referendumu u Kataloniji pročitajte OVDJE.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo