HRVATSKI APSURDI: / Ne možete proglasiti osobni bankrot - jer nitko ne želi biti stečajni upravitelj!

Image

I Hrvatska je, po uzoru na sve ostale članice Europske unije, s početkom ove godine počela primjenjivati Zakon o stečaju potrošača kojim je omogućen tzv. osobni bankrot.

11.8.2016.
7:37
VOYO logo

No, primjena tog zakona u praksi nailazi na poteškoće. Fina je dosad zaprimila 572 zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka, a zatražili su ih 571 građanin te jedan obrtnik. No, problem je u tome što nema zainteresiranih za posao stečajnog upravitelja ili povjerenika, javlja HRT.

Image
SRETNA NAM NOVA! /

U osobni bankrot moglo bi i do 20 tisuća građana

Image
SRETNA NAM NOVA! /

U osobni bankrot moglo bi i do 20 tisuća građana

Osobni stečaj moći će voditi i odvjetnici

Zbog nedostatka stečajnih upravitelja Ministarstvo pravosuđa predlaže izmjene zakona odnosno uredbu prema kojoj stečajni upravitelji više neće trebati polagati stručne ispite da bi dobili licenciju i pomogli građanima u vođenju financija. Taj će posao ubuduće moći obavljati i odvjetnici, no promjena tog stavka zakona čeka rujan i prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su se, barem zasad, zainteresirani dužnici našli u velikim problemima - koliko god to željeli ne mogu bankrotirati jer sud nema stečajnih upravitelja za njih, piše HRT.

U blokadi je 329 tisuća građana

Tih 572 zahtjeva za pokretanjem stečajnog postupka ukupno se odnose na prijavljeni dug od 235,3 milijuna kuna. To je, u prosjeku, dug od 400.000 kuna po osobi, a inače se postupak odobrava do najviših 100.000 kuna duga. Inače, u Hrvatskoj oko 329.000 građana imaju račune u blokadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog postupka osobnog stečaja, ako se dužnik i vjerovnik o isplati duga ne uspiju dogovoriti izvansudskim putem, slijedi pokušaj na sudu. Ako se ni u tom pokušaju ne slože, dužnik ulazi u postupak u kojem mu stečajni upravitelj nadgleda isplate dugova. Iznos duga za građane nije propisan, no obrtnici imaju ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo