HRVATSKE ŠUME KAŽNJAVAJU STOČARA JER JE OBAVIO NJIHOV POSAO: / 'Pisao sam i ministru, nemam ja 100.000 kuna... '

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Stočar iz Kotlenica kod Dugopolja Ivica Điko iskrčio je oputinu na godinama zapuštenom zemljištu Hrvatskih šuma.

27.8.2017.
12:21
PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Zbog toga su mu Hrvatske šume prvo htjele naplatiti kaznu zbog krčenja od 100.000 kuna, da bi je zatim smanjile na 25 tisuća, piše Slobodna Dalmacija. A Điko se tada za pomoć obratio i ministru Tomislavu Tolušiću.

"Napisao sam mu jedno pismo, jer ja nemam 25.000, a kamoli 100 tisuća kuna. Rekao sam mu za svoj problem s Hrvatskim šumama, da sam krčio šikaru na državnom zemljištu kako bih došao do svoje ograde i blaga od kojeg živim, kao i da ću nastaviti raditi dobro za sebe, svoje susjede i državu.", rekao je Điko i dodaje kako je nakon objave njegove priče vidio da nije sam, dobio je brojne pozive i stotine pozitivnih komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ministar mu još nije odgovorio.

"Iako sam ministru pisao još prije dva tjedna, još nisam od njega dobio nikakav odgovor, ali ni povratnicu preko pošte. Sve nekako računam da još nisam došao na dnevni red, a imao je Tolušić ovaj problem sa susjednim državama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva nije odgovorilo ni na upit novinara o poštedi plaćanja kazne.

Netočne tvrdnje Hrvatskih šuma

U splitskoj ispostavi Hrvatskih šuma i dalje ostaju pri svome, da mora platiti kaznu ili ide na sud. Zbog toga mu je odvjetnik Vladimir Gredelj ponudio besplatnu pravnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, iz Hrvatskih šuma bezuspješno pokušavaju 'sanirati štetu'.

Prije svega, izjavili su da se da se ne radi ni o kakvom protupožarnom putu, što nitko nije ni tvrdio, kao i da Điko nije pitao za dozvole te da u Hrvatskim šumama nisu ništa znali gotovo osam godina, koliko je on krčio put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GAF MINISTRA TOLUŠIĆA: /

Novi šef Hrvatskih šuma došao prvi dan na posao i saznao da će, vjerovali ili ne, biti smijenjen

Image
GAF MINISTRA TOLUŠIĆA: /

Novi šef Hrvatskih šuma došao prvi dan na posao i saznao da će, vjerovali ili ne, biti smijenjen

No, ovu drugu tvrdnju pobija njihov bivši zaposlenik, sada umirovljeni Jure Smajo. On je bio šumar u vrijeme kada je Điko započeo s krčenjem puta.

"Otkad je Ivica počeo raditi krajem 2006. godine, pa do 2010. kada sam otišao u mirovinu, ja sam bio upoznat sa svime. O tome sam napismeno obavijestio Šumariju. Ako ja nemam to pismeno kod sebe doma, onda ga sigurno imaju dolje u uredu u Splitu", objašnjava Smajo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je Điku "redovito obilazio, čak ga ponešto i savjetovao i pomagao, i za mene i moje tadašnje šefove ništa nije bilo sporno u tome što čisti stari kozji put, bolje rečeno oputinu. Još od sredine osamdesetih najavljivalo se da će se tuda probiti pravi put, ali to nikada nije realizirano."

Smajo je potvrdio kako je Điko samo na jednom mjestu od čitave trase duge 1500 metara pozvao u pomoć bager i ovlaštenog minera. Dodao je i kako je spreman sve potvrditi na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam ove splitske šefove Šuma, Melvana i Taraša da dođu na lice mjesta. Čovjek ništa loše nije napravio, pogotovo za Hrvatske šume. Tu gdje je on krčio nema nikakve šume, to je obična šikara. Ako nije tako kako govorim, onda ću ja platiti svu tu štetu koju je počinio Điko", odlučan je bivši šumar.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo