kaos u agrokoru / Hrvatska posla: Vlada natjerala Ramljaka na ostavku, a sad ga nitko ne želi naslijediti

Potraga za Ramljakovim nasljednikom traje već 24 sata, neki su se već zahvalili na ponudi, neki su si uzeli malo vremena ali i kad ga nađu, Vlada će naići na novi problem zbog financijskih vjerovnika

21.2.2018.
22:27
VOYO logo

Premijer je danas kazao da je natjerao Ramljaka na ostavku, ali nije kazao zašto ga je onda njegova ostavka zatekla jer da nije, ne bi danas očajnički tražio Ramljakovog nasljednika. 

A čuli smo, Ramljak je morao pasti kako premijerova besprijekorna politička karijera ne bi bila ničim uprljana. I to nije problem, problem je što zbog njegove karijere nitko više neće tako lako žrtvovati svoju karijeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI:

>>'Premijer 15 dana šuti, a onda dođe i kaže da slučaj Agrokor nije hitan?! Sve je jasno, Plenković i Dalić moraju otići!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>'Proces izvanredne uprave ide dalje, a Ante Ramljak nastavlja raditi dok mu ne pronađemo zamjenika' 

>>Strani mediji o Ramljaku: 'Njegova ostavka izazvala je pogoršanje krize u Agrokoru i Hrvatskoj'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga za Ramljakovim nasljednikom traje već 24 sata, neki su se već zahvalili na ponudi, neki su si uzeli malo vremena ali i kad ga nađu, Vlada će naići na novi problem. S tim imenom se moraju složiti najveći financijski vjerovnici iz Roll Up kredita, ali ni dobavljači nemaju namjeru sa strane gledati novo miješanje karata.

Priznao je konačno premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što mislite kako je meni? Mislite da sam sretan ovime?"

Dva tjedna je razmišljao kako reagirati na aferu s konzultantima u Agrokoru, ali umjesto njega je odlučio Ramljak i servirao mu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je bila neopoziva. Zaključili smo da je ovakav potez u ovom trenutku ispravan potez", izjavio je Plenković.

Premijer je dao naslutiti da je ostavka bila dogovorena jer je Ramljaka po lex Agrokoru bilo izuzetno teško smijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon predviđa da Vlada mora objasniti zašto bi promijenila povjerenika a ovo je situacija da je povjerenik sam napravio korak", objasnio je premijer. 

Rasplet je počeo jučer, prije 30-tak sati, s misterioznim sastankom u Vladi. Kasno navečer se otkrilo da je Ramljak je dao ostavku, a obrazloženje stiže tek u jutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe", glasilo je službeno opravdanje Ramljaka. 

Jutros je stigao na posao u Agrokor, i poslao pismo radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim vam da uspješno nastavite s radom i svojim rezultatima polažete odgovornost prema ciljevima koje smo postavili. Hvala na povjerenju i podršci koju ste mi pružili, puno mi je značila."

Dotle - traje grozničava potraga za njegovim nasljednikom, u Vladi su viđeni i Ivica Mudrinić i Željko Perić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjak radi u Agrokoru od 2016-te. Prije toga je bio u Hypo banci, tvrtci To One i Zagrebačkoj burzi. Spominje se i predsjednik Uprave Tiska Fabris Peruško. Radio je kao konzultant i govori pet jezika.

Kandidat bi mogao biti i bivši šef Podravke, SDP-ov Zvonimir Mršić, no s njime se još nije razgovaralo. Željko Perić je navodno već odbio ponudu, a on u životopisu ima obrazovanje na Harvardu i karijeru u PLIVA-i. Možda i zbog odbijenica konferenciju za novinare prvo su zakazali ujutro, pa poslijepodne, da bi premijer navečer objavio da nasljednika nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažman kolega iz svoje bivše tvrtke Texo menadžment koštao je Ramljaka političke podrške. Umjesto premijera, koji je danima izbjegavao pojavljivanje, Ramljaku je to ovih dana do znanja davao šef Sabora.

"Ako je bilo propusta, ako je netko igrao sa strane, morat će odgovarati. Ne može HDZ koji je sve učinio i uložio da spasi gospodarstvo i Agrokor ispaštati političku štetu ili drugu štetu jer su pojedinci mislili da nešto mogu imati za sebe", glasila je izjava predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića prije dva dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Plenković danas žali što u lex Agrokor nisu ugrađeni bolji osigurači koji bi ovakav sukob interesa spriječili. Sve je ne baš uspješno objasnio narodnom poslovicom: ne isplati se zaklati kravu zbog šnicle.  

"Što se tiče Ramljaka, ovo je kao ona priča o jednoj šnicli i nekom malo većem, mislim da me razumijete. Budući da znamo pouke takvih priča vodimo računa o široj slici", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne skriva da je znao kako je Ramljak zaposlio bivše kolege, ali tvrdi da nije znao za visoke iznose.

"Nisam imao saznanja kako je to regulirano s naknadama. Ali taj svijet živi u nekim drugim brojkama nego vi ili ja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li znala potpredsjednica Vlade i autorica zakona o Agrokoru? Premijer, čini se, nije ni pitao. 

"Moj odnos s Dalić je jako dobar i ona nastavlja raditi svoj posao kao danas, neće biti rekonstrukcije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija i bivši Agrokorov zaposlenik uvjerava da odlazak Ramljaka neće donijeti potrese.

"Mislim da je naš financijski sustav i bankarski stabilan i održiv, ali moramo voditi brigu svi skupa od regulatora nadalje da održimo takvo stanje i dalje", kaže Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak - Zagrebačka burza je danas zaustavila trgovanje Agrokorovim dionicama. Ramljak odlazi, ali ostaju li konzultanti Alix partneri i Texo - o tome ne odlučuje Vlada nego bankari, dobavljači i svi ostali kojima je Agrokor dužan. 

Kako o njima ovisi nagodba, očekuje se da Vlada bez njihova blagoslova neće moći ni predložiti novog Izvanrednog povjerenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je na cijelu situaciju reagirala oporba i što o svemu kažu ekonomski stručnjaci, provjerite u idućem prilogu. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo