Hrvatska najgora na svijetu u klimatskim pregovorima

Klimatska konferencija dodijelila je Hrvatskoj nagradu Fosil dana! Ministarstvo za nju 'zahvaljuje dezinformacijama koje širi Zelena akcija'.

10.12.2009.
22:24
VOYO logo

Globalno civilno društvo Hrvatsku i Kanadu proglasilo je najgorom državom na svijetu u klimatskim pregovorima koji se trenutno odvijaju na Klimatskoj konferecniji u Kopenhagenu, izvjestila je Zelena akcija.

Riječ je o nagradi koju Konferencija dodjeljuje na kraju svakog dana i to pod nazivom Fossil of the day (Fosil dana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je tu nagradu dobila zbog svog inzistiranja na umjetnom povećanju emisija u baznoj godini 1990. godini kako bi uspjela ispuniti preuzete obveze iz Kyoto protokola. Nagradi je doprinio i stav Hrvatske da joj se dopusti povećanje emisija od 6 posto do 2020. godine za razliku od većine država svijeta koje su najavile smanjenje od 20 posto i više, piše Jutarnji list.

Na vijest o antinagradi reagiralo je Ministarstvo zaštite okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na 15. konferenciji stranaka UNFCCC koja se održava od 7. do 18. prosinca 2009. godine u Kopenhagenu, hrvatski polazni pregovarački cilj, s pozicije samostalne države, za emisije stakleničkih plinova u razdoblju 2013.-2020. godine je 33,2 MtCO2-eq. To je smanjenje emisija od 5 posto od količine emisija u baznoj 1990. godini s uključenom Odlukom Konferencije stranaka Konvencije 7/CP.12. Ovaj cilj je privremeni cilj Republike Hrvatske do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kada preuzima svoje obveze u skladu s obvezama Europske unije što će tada biti 20% ili više. Iz čega je razvidno da Hrvatska ne traži da joj se dopusti povećanje emisija od 6% kao što uporno ponavlja Zelena akcija. Hrvatska je spremna preuzeti svoj dio obveza ali traži da u tom dijelu bude ravnopravna s ostalim zemljama. Hrvatska se dugi niz godina borila za pravedniju procjenu emisija bazne 1990. tj da joj se uračunaju u približnom iznosu emisije iz termoelektrana u koje je Hrvatska morala ulagati, a gradile su se izvan njezinog današnjeg teritorija, u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. To je Hrvatskoj napokon na Konferenciji u Nairobiju 2006. i priznato", stoji u priopćenju u kojem Ministarstvo ujedno za nagradu zahvaljuje "dezinformacijama koje, kako kažu, širi Zelena akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo