Jesu li Ameri 'popalili' HRT-ovu špicu za Dnevnik?

Jedna američka tvrtka koja se bavi prodajom vizualnih templatea u ponudi već dvije godine ima i špicu koja neopisivo nalikuje onoj koja se vrti na početku središnjeg Dnevnika HTV-a.

11.9.2013.
13:54
VOYO logo

Na HRT-u kažu da je špica koja se vrti na početku Dnevnika u potpunosti autorsko djelo Odjela Dizajna HRT-a, a što se tiče špice koju nudi kompanija Rampant, navode da će proslijediti zahtjev pravnoj službi koja će utvrditi je li riječ o falsificiranju.

Kako objašnjavaju na HRT-u, špica Dnevnika je promijenjena 2009. godine u sklopu redizajna središnje informativne emisije, kad je promijenjena i scenografija emisije. Špica je krenula u emitiranje za Dan HRT-a 15. svibnja 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otada su na HRT-u primijetili jedan slučaj kopiranja njihove špice, početkom 2011. godine. "Na jednom od internetskih ponuđača tzv. grafičkih templatea primijetili smo gotovo u potpunosti preslikanu špicu našeg Dnevnika, uslijed čega smo još tada posumnjali u krađu našeg intelektualnog vlasništva, odnosno falsifikat, te to prijavili. Pregledavanjem profila prodavača, tj. falsifikatora koji je preslikao našu animaciju i ponudio je na stranici sa stock-footageom, uspjeli smo zaključiti da se radi o osobi iz Republike Srpske koja je rekreirala naš vizual i ponudila ga na internetu."

//www.youtube.com/embed/woS34TnmsGM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su o svemu obavijestili pravnu službu HRT-a, ali Igor Medić iz Odnosa s javnošću HRT-a nije nam znao reći jesu li potom poduzimane kakve pravne akcije. Što se tiče ovog slučaja, najavio je da će na HRT-u istražiti o čemu je ovdje riječ, a nije htio spekulirati je li riječ o krađi, falsifikatu ili kakvom drugom oštećivanju autorskog djela naše javne televizijske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo