'svjedok istine' / Hoće li Sanader svjedočiti u Londonu protiv države koju je vodio kao premijer?

Prvi put nakon što je izišao iz pritvora, bivši premijer Ivo Sanader otputovao je u inozemstvo. U Londonu treba svjedočiti u arbitražnom postupku koji je Hrvatska država pokrenula protiv mađarskog MOL-a

15.4.2016.
18:49
VOYO logo

Nakon pet sudova i pritvora, Ivo Sanader je otputovao u London. Kazo je da u London ne ide kao svjedok MOL-a, nego kao svjedok istine. Tvrdi da mito za prepuštanje INA-e Mađarima nije primio te da je sporni ugovor za Hrvatsku dobar. Potpredsjednik Vlade misli suprotno.

"Smatram da bismo po svemu ovome trebali biti oni koji će imati koristi od te arbitraže i da upravljačka prava koja je stekla druga strana nije bio način na koji su se trebala steći", rekao je potpredsjednik Vlade Bože Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak protiv MOL-a pokrenut je za mandata bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je s Mađarima vodio pregovore za vraćanje INA-e pod kontrolu Vlade.

"Što se tiče svjedočenje Sanadera, gdje su sada domoljubi. Ja se sjećam jednog skupa u Splitu 2003. gdje je Sanader bio veliki domoljub. Vidim i danas neke domoljube koji svjedoče protiv svoje zemlje", rekao je Ivan Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je postupak protiv MOL-a pokrenula 2014. da dokaže kako su Mađari preuzeli INA-u na temelju mita koje je Sanader navodno primio od MOL-ovog šefa Hernadia.

"Mi jesmo to pokrenuli zato što smo smatrali da ćemo tako zaštiti hrvatske interese i pokušali smo spasiti ono što se da spasiti u odnosu na loš ugovor koji je tamo sklopljen", pojasnio je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je u Hrvatskoj za uzimanje mita i prepuštanje INA-e bio pravomoćno osuđen, no Ustavni sud tu je presudu ukinuo. Bez obzira na sve postupke protiv njega, bivši premijer ipak može slobodno putovati.

"Ne postoje nikave procesne zabrane, niti bilo kakve mjere opreza koje bi njemu branile da napusti mjesti prebivališta", izjavio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Sanader u Londonu kaže isto što i na sudu u Zagrebu, to će  značiti da je svjedočio protiv države koju je vodio kao premijer.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo