HDZ / predviđa strašne posljedice Linićevih 'najrepresivnijih metoda'

HDZ predviđa da će se o zatvaranju lokala od strane Porezne uprave 'tek pisati' te da je to nanijelo nepopravljivu štetu ugledu zemlje, kao i državnom proračunu.

21.8.2013.
13:06
VOYO logo

"Iako zakon propisuje nekoliko kategorija prekršaja, najviše se pribjegava najrepresivnijoj metodi - zatvaranjem djelatnosti. To ne samo da to šteti reputaciji i ugledu Domovine, već je državni proračun u nemilosti", poruka je HDZ-ove presice o fiskalizaciji u ugostiteljsko - turističkim objektima koju je artikulirala potpredsjednica HDZ-ova Odbora za financije Hrvojka Bačić, dodajući da država gubi prihode od zaposlenih i potrošnje.

Rekla je kako kazna mora biti razmjerna počinjenom prekršaju te da se ne može na isti način tretirati višak od 10 i od 100.000 kuna u blagajni i pozvala poreznike da primjenjuju širi dijapazon kazni koji je definiran u bar desetak zakona za reguliranje financijskog poslovanja. Međutim, nije konkretno odgovorila na pitanje o podacima kojima raspolaže oko broja kontrola te zatvorenih objekata, kao ni na pitanje o tome upozoravaju li, primjerice, inozemni mediji goste na ove "najrepresivnije metode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je odvratila Branka Juričev – Martinčev, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Vodica koja predviđa da će se "o tome tek pisati", jer dolazi period kad će naši turistički djelatnici odlaziti na sajmove i prodavati kapacitete i kada će agencije svjedočiti o događajima na hrvatskoj obali. Također predviđa i tužbe za odštete za ono što su "turisti doživjeli ili nisu mogli doživjeti" unatoč plaćenom boravku.

Zbog zatvaranja objekata kažnjavaju se ne samo nedužni zaposlenici, već i gosti koje se izbacuje na ulicu kada je plus 40 Celzijevih stupnjeva, naglasila je. Smatra da oni više nikada neće doći u Hrvatsku zato što ne znaju "hoće li dobiti crvene trake ili kofere pred vratima hotela", a isto vrijedi i za putovanje preko agencija preko kojih su pronašli i platili (nerealizirani) smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gari Cappelli, gradonačelnik Malog Lošinja kritizirao je Hrvatsku turističku zajednicu zato što se bavi kadrovskim pitanjima, umjesto vizama za turiste koje su uvedene ulaskom Hrvatske u EU. Kada je upitan što on predlaže da bi se poboljšala naplata, budući da je Porezna uprava zabilježila rast prihoda od čak 121 posto metodama koje HDZ kritizira, Capelli odgovara:

"To je sjajno, ali zamislite sad da načelnici počnu zbog duga od 200 kuna za najam javne površine zatvarati lokale. Gledamo se dogovoriti i naplatiti do 10. mjeseca, a ako se ne naplati sljedeće godine neće dobiti terasu", odgovorio je. Slažu se da je za njih rješenje zatvaranje objekata van sezona, kada, doduše, oni baš i nemaju promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo