HDZ IZBACIO ODGOJ DJECE PREMA VJERI IZ ZAKONA: / Ipak, Murganić je sačuvala još niz kontroverznih odredbi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4.5.2018.
10:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nada Murganić je na prekjučerašnjoj sjednici predstavila novi nacrt Obiteljskog zakona iz kojeg je ipak izostavila kontroverznu odredbu prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima.

Ta rečenica izazvala je žestoke polemike u javnosti, prije svega jer iz nje proizlazi da bi roditelji, ako se odvede do krajnosti, primjerice imali pravo da njihovo dijete "uči kako je zemlja ravna ploča", kako je isticala oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPORBA ZBOG NOVOG OBITELJSKOG ZAKONA PRIJETI OPSTRUKCIJAMA: /

'Ovo je nasilje nad obitelji, vraćaju nas 30 godina unatrag'

Image
OPORBA ZBOG NOVOG OBITELJSKOG ZAKONA PRIJETI OPSTRUKCIJAMA: /

'Ovo je nasilje nad obitelji, vraćaju nas 30 godina unatrag'

Za HDZ je mnogo važnije bilo to što se tome žestoko usprotivio i HNS, o čijim glasovima Plenković itekako ovisi. “Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama", komentirali su, dodajući kako bi se obrazovanje ionako trebalo definirati zakonima iz tog resora, a ne obiteljskim zakonom.

HNS-ov stav postao je daleko važniji nakon što je zbog Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama iz koalicije izašao konzervativni Hrast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puštali probne balone?

Konačni prijedlog nacrta zakona još nije dosptupan javnosti, no ako je Murganić maknula odredbu o obrazovanju u skladu s vjerskim i filozofoskim stavovima, to bi bilo drugi put da je zakon mijenjan i prije nego što je uopće došao u Sabor.

U rujnu prošle godine u javnu raspravu je upućen prijedlog zakona koji je ekspresno povučen. Iako je u tom prijedlogu bilo još čudnih i spornih odredbi, najviše pozornosti privukla je ona, prepisana valjda iz nekog srednjovjekovnog zakonika, prema kojoj bračni par bez djece – nije obitelj, a obitelj prema prijedlogu nisu ni bake i djedovi koji odgajaju djecu nakon smrti roditelja, udomitelji i djeca koju odgajaju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tog prijedloga Murganić je dobila bukvicu od premijera koji je povukao prijedlog. S obzirom na to da je malo vjerojatno kako premijer baš ništa nije znao o zakonu, mnogi su nagađali kako je zapravo bila riječ o Plenkovićevom ispipavanju terena.

Ostaju dva ključna problema

Ovaj put Murganić je sama maknula kontroveznu odredbu, no i dalje postoje dva problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je da po svemu sudeći u prijedlogu zakona ostaje niz drugih kontroverznih odredbi - od znatno otežanog procesa razvoda do ukidanja nekih prava izvanbračnim zajednicama.

Djeca će se ionako obrazovati u skladu s vjerom

Drugi je da dio HDZ-a smatra kako je odredba o "obrazovanju u skladu s vjerskim i filozofskim uvjerenjima" sporedna, jer se ionako mora provoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je ta definicija već u drugim međunarodnim ugovorima, ništa ne mijenja na stvari što neće biti u Obiteljskom zakonu", komentirao je za Večernji jedan član Predsjedništva HDZ-a, dodajući kako je poruka s Predsjedništva stranke da se dalje neće udovoljavati lijevo-liberalnim kritičarima. A to konkretno znači da će se vjerojatno po mjeri konzervativaca krojiti drugi važan zakon.

Pokušali su to ugurati u zakon o obrazovanju

"Odredbu o tome da roditelji odlučuju o obrazovanju djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima HDZ nam je htio ubaciti u Zakon o odgoju i obrazovanju. Ali to smo spriječili, međutim zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru", požalili su se u HNS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No koliko god Plenković otezao, a konzervativci u HDZ-u tvrdili da više nisu spremni na ustupke "lijevima", svaki zakon koji žele donijeti morat će usuglasiti s HNS-om ako žele da prođe u Saboru.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo