Škakljiv zakon / HDZ iz nacrta Obiteljskog zakona izbacio odgoj djece prema vjeri pa poručio: 'Nema više ustupaka'

Image
Foto: Vijesti.hr

"Zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru", požalili su se iz HNS-a

4.5.2018.
8:31
Vijesti.hr
VOYO logo

Iz novog nacrta Obiteljskog zakona, koji se već nekoliko puta našo na meti kritika, a kojeg je tek kratko ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić predstavila Predsjedništvu HDZ-a, briše se odredba da roditelji imaju pravo na odgoj djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. 

No unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. Što znači da se mora poštovati, bila u Obiteljskom zakonu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz stranke kazali su za Večernji list kako je poruka s Predsjedništva HDZ-a da se dalje neće udovoljavati lijevo-liberalnim kritičarima koji su imali još zamjerki na ranije verzije zakona. Misleći pritom i na partnere u koaliciji, HNS koji je inzistirao na uklanjanju ove odredbe. U HDZ-u kažu kako su svjesni da će Obiteljski zakon i dalje biti škakljiv, odnosno da će lijeva scena imati primjedbe, ali navodno više nisu spremni na ustupke. 

Novi nacrt Obiteljskog zakona partnerima iz HNS-a još nije predstavljen. "Odredbu o tome da roditelji odlučuju o obrazovanju djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima HDZ nam je htio ubaciti u Zakon o odgoju i obrazovanju. Ali to smo spriječili, međutim zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru", požalili su se u HNS-u iz kojeg smatraju da bi se premijer Plenković trebao malo ubrzati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo