'IZNENAĐUJUĆI' REZULTATI / Hanfa provela nadzor u HNB-u koji je inicirao sam guverner HNB-a: 'Vujčić i Švaljek nisu koristili povlaštene informacije'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U prvoj fazi proveden je nadzor nad trgovanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića i zaposlenika odnosno članova Savjeta HNB-a ulagatelja u obveznice kreditne institucije

6.5.2022.
16:42
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskom saboru održana je druga tematska sjednica o trgovanju zaposlenika HNB-a vrijednosnim papirima, gdje su zastupnici raspravljali o zaključcima prve faze nadzora nad trgovanjem zaposlenika i bivših zaposlenika HNB-a i povezanih osoba vrijednosnim papirima kreditnih institucija, a koju je provela Hanfa.

U toj fazi proveden je nadzor nad trgovanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića i zaposlenika odnosno članova Savjeta HNB-a ulagatelja u obveznice kreditne institucije. Izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu. Nadzor Hanfe inicirao je guverner Vujčić, nakon pisanja portala Index o trgovanju vrijednosnim papirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, izvijestio je članove Odbora da su od autora spornog članka zatražene sve prikupljene informacije o zaposlenicima HNB-a te da je pokrenut nadzor nad trgovanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića, zaposlenika HNB-a i članova njegova Savjeta te ulaganja Sandre Švaljek, bivše vanjske članice Savjeta HNB-a, a trenutačno zamjenice guvernera. Kako je riječ o opsežnom poslu koji uključuje informacije o 1888 zaposlenika koji su u HNB-u bili zaposleni u promatranom razdoblju od 2000. do 2022., nadzor je podijeljen u tri faze.

Vujčić nije koristio povlaštene informacije

Nadzorom je u prvoj fazi analizirano 5 osoba te je, između ostaloga, utvrđeno da sadašnji guverner HNB-a Boris Vujčić, a tada zamjenik guvernera, nije koristio povlaštene informacije u svom trgovanju dionicama dviju banaka u veljači i ožujku 2001. godine, nego da je prodaja tih dionica bila u korelaciji sa stupanjem na snagu novog Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci kojim je zabranjeno držanje dionica banaka članovima Savjeta HNB-a, a koji je na snagu stupio 28. travnja te godine. Hanfa je također nadzorom utvrdila kako Sandra Švaljek nije koristila povlaštene informacije pri ulaganju u korporativnu obveznicu jedne banke u 2012. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanfa će u sljedećim fazama postupka provesti nadzor trgovanja zaposlenika HNB-a i povezanih osoba dionicama kreditnih institucija, a u završnoj fazi i nadzor trgovanja vrijednosnim papirima drugih izdavatelja. Izvješće o drugoj fazi nadzora Saboru će biti poslano do kraja lipnja, a izvješće o trećoj fazi nadzora do početka rujna ove godine, najavio je Žigman.

Image
AFERA HNB /

Vujčića rešetali zbog trgovanja vrijednosnicama; Vuković: 'Vaše defanzivne reakcije smanjuju vam kredibilitet!'

Image
AFERA HNB /

Vujčića rešetali zbog trgovanja vrijednosnicama; Vuković: 'Vaše defanzivne reakcije smanjuju vam kredibilitet!'

Više će se znati po završetku nadzora

Zastupnik Zvane Brumnić (NZ) zatražio je od Žigmana da mu protumači značenje "povlaštene informacije" u sklopu predmetnog izvješća, a Žigman skrenuo je zastupniku pozornost na činjenicu kako imati i zloupotrijebiti povlaštenu informaciju nemaju isto značenje, i da nadzor Hanfe za cilj ima otkriti zlouporabu povlaštene informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznavši kako je u nadzoru riječ o velikom poslu, Zvonimir Troskot (MOST) ustvrdio je kako zastupnici još uvijek ne raspolažu ključnim informacijama o tome tko je novinarima dostavio informaciju o trgovanju temeljem povlaštenih informacija te da će se više znati kada zaprime cijelo izvješće po završetku nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo