Gradonačelnik Slavonskog Broda: Ugrožen je cijeli grad!

U Slavonskome Brodu i okolici stanje je alarmantno zbog izlijevanja dvaju kanala koji bilježe najviše vodostaje u povijesti.

1.6.2010.
16:41
VOYO logo

Zbog obilne kiše koja pada od nedjelje, situacija u Slavoniji sve je teža, posebno u Slavonskom Brodu.

arti-201006010357006Podižu se zečji nasipi, a počela je i evakuacija stanovništva iz najugroženijih kuća u Slobodnici i Rastušju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rastušju, gdje se izlio kanal Glogovica, voda je "zarobila" četiri obiteljske kuće. Slično je u obližnjem Podcrkavlju, a u Slobodnici, u sibinjskoj općini, evakuira se stanovništvo iz desetak kuća uz lateralni kanal Jelas-polje. Iz dvorišta i gospodarskih zgrada već je evakuirana stoka, a ljudi pokušavaju spasiti i dio pokućstva i tehničke uređaje. Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su u općinama Podcrkavlju, Sibinju i Gornjoj Vrbi te u Slavonskome Brodu, gdje je gradonačelnik Mirko Duspara proglasio i stanje elementarne nepogode.

cate-201006010407004Vodena bujica prijeti Slavonskom Brodu, u čijem su naselju Zrinski-Frankopan podignuti zečji nasipi. Najkritičnija točka u gradu je kod nabujaloga lateralnog kanala u Brodskom Varošu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Angažirali smo i Gorsku službu spašavanja iz Požege, koja je došla pomoći. Sve vatrogasne ekipe i ekipe vodoprivrednog poduzeća su na terenu jer su poplavljeni podrumi. Ovo je gore nego 2005. jer praktički nema dijela grada koji nije ugrožen, rekao je Duspara.

U baranjskom mjestu Batina u utorak ujutro se urušilo brdo i poklopilo kuću u kojoj je bila 75-godišnja Marija Labrović. Nakon dva sata, akcijom u kojoj je sudjelovala policija, vatrogasci i mještani, spašena je i prevezena u osječku bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mogućnost i od kontaminacije vode za piće zbog mogućih izlijevanja septičkih jama, pa se stanovnicima preporuča da piju samo kupovnu vodu.

Za stanovništvo s ugroženih područja osiguran je smještaj u školskoj dvorani škole Antuna Mihanovića te dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritično i u Đakovštini

Poplavljen je i Ivanindvor kod Pleternice, a vodena stihija prijeti i samoj Pleternici.

Situacija je kritična i u nekoliko naselja u blizini Đakova. Župan i predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vladimir Šišljagić izjavio je kako postoji mogućnost da tijekom utorka budu evakuirani mještani Lađanske i Dragotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201005310388006Posebno su ugrožene ceste. Zbog vode na kolniku za promet je zatvorena cesta Podgorač – Ostrošinci te cesta u Ribnjaku i Lađanskoj. Zatvorena je i lokalna cesta na dijelu od đakovačke obilaznice do Dragotina.

Poplavljene su i neke druge lokalne i županijske ceste u Slavoniji. Zečjim nasipom na pojedinim dijelovima brani se autocesta Zagreb – Lipovaca. Već je zatvoren istočni izlaz na autocestu u smjeru Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005310629006 arti-201005310507006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo