Građanima Srbije neće biti uvedene vize za odlazak u zemlje EU

Potvrdio ministar zadužen za evrointegracije Branko Ružić

12.9.2013.
18:01
VOYO logo

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić poručio je da nema bojazni da će građanima Srbije biti uvedene vize za putovanje u države EU, objavili su objavili B92 i Tanjug .

Prethodno je predsednica Odbora za evropske integracije i potpredsednica DS Nataša Vučković rekla da odluka Evropskog parlamenta predstavlja opomenu da Srbija mora da vodi računa o azilantima u zapadnoj Evropi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružić, inače prvi predstavnik vlasti u Srbiji koji se povodom odluke Evropskog parlamenta oglasio, je za državnu agenciju Tanjug rekao: "Ne postoji bojazan da će se bilo šta negativno desiti po građane Srbije. Ova odluka nije uperena protiv građana Srbije niti će biti uvedene vize našim građanima."

Kako je objasnio, EP je usvojio izmene regulative 539 sa ciljem da se spreči zloupotreba prava na slobodu kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ono što je činjenica i što znaju naši evropski partneri, što znamo i mi ovde u Beogradu, jeste da velika većina naših građana ne zloupotrebaljava to pravo. Ono što je suštinski važno za građane Srbije jeste da će dalje nastaviti da se bez viza slobodno kreću širom Evrope sa crvenim pasošem", rekao je Ružić.

Ružić očekuje da se "ne podiže tolika fama u javnosti " i da se ne govori o nečemu što nije tačno - ovo je, kako je naglasio, samo jedan mehanizam koji se odnosi na sve treće zemlje, nije upereno protiv Srbije i njenih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ukazao i da je sama procedura veoma složena, da zahteva dosta vremena i pretpostavlja niz koraka koji bi trebalo da uslede od strane pojednine države članice koja bi se pojavila sa jednim takvim zahtevom pred Evropskom komisijom.

"Ukoliko bi hipotetički došlo do nečega takvog, bitno je naglasiti da je za donošenje odluke potrebna dvotrećinska većina", istakao je Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan šta još Srbija može da učini u cilju rešavanja problema lažnih azilanata, Ružić je odgovorio da je Srbija sistemski učinila praktično sve ono što joj je bilo na raspolaganju.

"Važno je shvatiti da to nije jednosmerna ulica, već da sam proces se tiče i naših partnera, država-članica EU. Ta bojazan koju iskazuju je u nekim segmentima opravdana ali je važno da zajedno sa njima, podizanjem životnog standarda naših građana, posebno najosetljivijih kategorija, pokušamo da predupredimo jednu takvu pojavu", rekao je Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je dodao, državni organi predano rade na tom polju, a konstantni izveštaji o tome koliki je napredak napravljen govore u prilog tezi da je Srbija zaista posvećena ovom poslu.

Ružić je skrenuo pažanju na to da se javlja i problem procedura i protoka vremena kada dođe do toga da se tzv. lažni azilanti pojave pred organizma država-članica EU - taj vremenski period je prema njihovom mišljenju nekada previše dug i traje i do 100 dana, ali to nema bilo kakve veze sa nim što može da uradi država Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da se ovaj problem svede na minimum i da je prisutno razumevanje EU i naših partnera po ovom pitanju. Naša obaveza je da još predanije radimo na tome", zaključio je Ružić.

Podsetimo, Evropski parlament većinom glasova usvojio je danas predlog za uspostavljanje mehanizma koji omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolaze azilanti, a među kojima je i Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 njih bilo protiv toga. Eksplanatorni skrining počinje 25. septembra

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić najavio je danas da će eksplanatorni skrining za poglavlja 23, 24, i 32 početi 25. septembra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije za nas je da smo sve administrativne i stručne kapacitete stavili u funkciju otpočinjanja ovog veoma napornog procesa. Paraleno sa tim imamo i velika iščekivanja od 20. decembra kada bi trebalo da se usvoji pregovarački okvir EU po pitanju pregovora sa Srbijom", rekao je Ružić Tanjugu.

Prema Ružićevim rečima, Srbija je obezbedila praktično sve što je potrebno u administrativnom, ali i političkom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, ovo je kontinuirani proces koji će trajati onoliko koliko se mi budemo pokazali i dokazali. Siguran sam da i oni najskeptičniji u EU shvataju da je Vlada Srbije jasno pokazala i opredeljenje, ali i činjenjem u praksi, da želi da ispuni taj cilj", istakao je Ružić.

Kako je rekao, proces koji počinje eksplanatornim skrinigom biće "vododelnica" i proces koj će nas uvoditi u ono što je suštinski proces evrointegracija - reforme društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato se taj proces naziva političkim pitanjem unutrašnjeg karaktera par ekselans, jer se reforma društva sprovodi ovde, a ne negde napolju ", zaključio je Ružić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo