situacija se smirila / Požar kod Blata na Makarskom primorju pod kontrolom gasitelja

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica Jadranske magistrale (DC8) u Živogošću, obznanio je Hrvatski autoklub

7.8.2017.
13:03
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Gasitelji su pod kontrolu stavili požar koji je u ponedjeljak oko podneva buknuo u borovoj šumi na predjelu Blato nedaleko Živogošća na Makarskom primorju, izjavio je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina, koji je vodio akciju gašenja tog požara.

Požar je pod kontrolu stavljen oko 14,30 sati, a u njemu je izgorjela borova šuma i nisko raslinje na površini od oko pet hektara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je gasilo 89 vatrogasaca s 19 vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a pomoć su im pružali i kanaderi.

Vatrogasci nastavljaju sa saniranjem opožarene površine i ostat će cijelu noć na požarištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro se očekuje puštanje struje za mjesta jugoistočnog dijela Makarske rivijere, s obzirom da je 110 kilovatni dalekovod bio isključen zbog opasnosti od vatre, rekao je Glavina.

Iz Ministarstva obrane priopćili su da su u gašenje požara iznad Živogošća upućena tri kanadera iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, dok je u Otriću kod Gračaca angažiran jedan kanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilot koji se nalazio na protupožarnom izviđanju uočio je požar kod Pristega na benkovačkom području, te je na ovo požarište upućen jedan airtractor.

U proteklom tjednu zračne snage sudjelovale su u gašenju 33 požara, na koje je izbačeno oko 1800 vodenih bombi i ostvareno više od 300 sati naleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone sudjelovale su u gašenju ukupno 172 požara (63 u Šibensko-kninskoj, 55 u Splitsko-dalmatinskoj, 42 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan Istarskoj županiji). Zračne snage ostvarile su više od 1430 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 44 000 tona vode te je prevezeno 215 vatrogasca i vojnika, kao i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Zatvorena Jadranska magistrala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznad mjesta Živogošće, južno od Makarske prema Pločama, izbio je požar, zbog kojeg je na tom području zatvorena i Jadranska magistrala.

Vatra je primjećena oko 12 sati nakon čega se požar proširio kroz borovinu i nisko raslinje. Na požarište su izišli policija i vatrogasci, a, kako se doznaje, na teren su izišla sva vatrogasna društva s Makarske rivijere. Zbog požara kod Živogošća zatvorena je Jadranska magistrala, a promet se preusmjerava na cestu Ploče-Vrgorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo