GORAN ALEKSIĆ PISAT ĆE EUROPSKOJ SREDIŠNJOJ BANCI: / 'Hrvatske banke nisu postupile po presudi za nepoštenu kamatnu stopu'

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

'Ja ih (banke) zovem lopovima, jer su opljačkale hrvatske građane za dvadesetak milijardi kuna temeljem nepoštenih ugovornih odredaba', kazao je Goran Aleksić

20.2.2020.
15:19
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Zastupnik Goran Aleksić (Snaga) najavio je u četvrtak kako će Europskoj središnjoj banki (ESB), koja provodi nadzor hrvatskih banaka, uputiti pismo i zatražiti da u tom nadzoru utvrdi i neke bitne činjenice koje se tiču tih banaka. Nakon kolektivne presude i njene pravomoćnosti, prvo 2014. koja se odnosi na nepoštenu kamatnu stopu, pa 2018. koja se tiče valutne klauzule, hrvatske banke nisu postupile po toj presudi, rekao je Aleksić u Hrvatskom saboru u raspravi na slobodnu temu.

Banke to nisu učinile, to znači da uprave hrvatskih banaka nisu poštovale hrvatsko pravo i pravo EU-a, rekao je zastupnik navodeći kako su hrvatske banke u stranom vlasništvo "izrazito nepoštene" u svom poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena prijava protiv HANFA-e

"Ja ih zovem lopovima, jer su opljačkale hrvatske građane za 20-ak milijardi kuna temeljem nepoštenih ugovornih odredaba", kazao je Aleksić.

Naveo je da ESB provodi nadzor "navodno" jer se pripremamo za ulazak u euro-zonu, no mišljenja je da tu ima i drugih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Lovrinović (PH) izvijestio je kako je podnio kaznenu prijavu protiv HANFA-e jer od 2010. do 2017., kada se trgovalo mjenicama bez pokrića, nije nadzirala factoring društva u Hrvatskoj. Podnio sam kaznenu prijavu za zlouporabu položaja i ovlasti, nesavjestan rad u službi i zlouporabu obavljanja dužnosti protiv tadašnje uprave HANFA-e, rekao je zastupnik, dodajući kako je to treća kaznena prijava protiv HANFA-e koja je bila zadužena nadzirati rad factoring društava, a to nije činila.

Hrvatska je u demografskom kolapsu

Ante Pranić (NLM) kritizirao je Vladinu demografsku politiku, ustvrdio da se radi o čistom PR-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se nalazi u demografskom kolapsu, lani je rođeno nikad manje djece, mlade se obitelji iseljavaju, no radikalnih zaokreta u demografskoj politici nema, rekao je zastupnik, navodeći kako je Vlada najavljivala da će dječjim doplatkom biti obuhvaćeno 154 tisuće djece, a obuhvaćeno ih je 20-ak tisuća.

Vrijednost dječjeg doplatka od 200, 250, 300 kuna, nije se mijenjala 17 godina, ispada da smo u djecu i obitelj više ulagali 2002., kad nam je proračun bio 75 milijardi, nego sada kad je dvostruko veći, rekao je Pranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo