IMA ROK OD 15 DANA / Glavaš kažnjen zbog vrijeđanja suda: Zbog izrečenih psovki na izricanju presude mora platiti masnu kaznu

Image
Foto: Josip Regovic/PIXELL

Glavaš je pisanim podneskom sudu naveo da nisu točno navedene riječi u zapisniku o objavi u kojem je konstatirano da je optuženik izgovorio: „Vi ste go*no. Nabijem na ku*ac vas i vaš sud“, već da je on zapravo rekao: 'Sram Vas bilo. Vi ste jedno go*no. Nabijem vas na ku*ac, vas i vaš sud'

10.11.2023.
15:01
Josip Regovic/PIXELL
VOYO logo

Županijski sud u Zagrebu kaznio je Branimira Glavaša zbog vrijeđanja suda, te mu odredio kaznu u iznosu od 5000 eura koja se mora platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja. Glavaš se može žaliti na ovu odluku i za to ima tri dana. Kako je priopćio sud, 27. listopada je objavljena presuda koju je donijelo raspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Objavi presude bili su nazočni zamjenik ŽDO Zagreb, branitelji optuženika, optužena Gordana Getoš Magdić i optuženi Branimir Glavaš te predstavnici medija.

Image
Osuđen po najblažem zakonu /

Sudac pojasnio zbog čega je Glavaš dobio sedam godina zatvora i koje su olakotne okolnosti dovele do niže kazne

Image
Osuđen po najblažem zakonu /

Sudac pojasnio zbog čega je Glavaš dobio sedam godina zatvora i koje su olakotne okolnosti dovele do niže kazne

"Nakon objave presude predsjednik vijeća je ukratko iznosio razloge presude. U tijeku iznošenja razloga presude optuženi Branimir Glavaš reagirao je pitanjem: 'Moram li ja to slušati?', na što mu je od strane predsjednika vijeća odgovoreno da ne mora i da može napustiti sudsku dvoranu. Nakon toga se optuženi Branimir Glavaš ustao i napuštajući sudsku dvoranu obratio predsjedniku vijeća riječima: 'Vi ste go*no. Nabijem na ku*ac vas i vaš sud'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječi koje je izgovorio optuženi Branimir Glavaš napuštajući sudsku dvoranu predstavljaju ometanje reda u sudnici kao i grubo narušavanje dostojanstva suda koje ni na koji način nije povezano sa zaštitom prava obrane optuženika u kaznenom postupku, osobito uzimajući u obzir stadij postupka u kojem su riječi izgovorene. Štoviše, isto se nastavlja i pisanim podneskom koji optuženik putem svojeg branitelja dostavlja sudu, navodeći da nisu točno navedene riječi u zapisniku o objavi u kojem je konstatirano da je optuženik izgovorio: „Vi ste go*no. Nabijem na ku*ac vas i vaš sud.“, već da je on zapravo rekao: 'Sram Vas bilo. Vi ste jedno go*no. Nabijem vas na ku*ac, vas i vaš sud'. Izgovorene i u pisanom podnesku ponovljene riječi optuženika nikako se ne mogu tumačiti drugačije nego namjerom grubog narušavanja dostojanstva suda. Pri tome se radilo o takvom obliku i načinu ometanja reda u sudnici da se izricanjem opomene ili novčanim kažnjavanjem u nižem iznosu ne bi postigla svrha kažnjavanja imajući na umu da je najveći propisani iznos novčane kazne 50.000,00 kuna, pri čemu se vodilo računa i o optuženikovom imovnom stanju", stoji u obrazloženju suda.

POGLEDAJTE VIDEO 'Branimir Glavaš ne planira odlazak u BiH iako sam mu ja sugerirao da ode'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo