FOTO: / Prvi dan fiskalizacije placevi sablasno prazni, u Zadru se i potukli

Prvi dan Hrvatske u Europskoj uniji, osim prometnog kolapsa u metropoli, obilježile su i potpuno prazne tržnice u nekim gradovima.

1.7.2013.
11:25
VOYO logo

Nakon prosvjeda prodavača sa zagrebačke Trešnjevke i Črnomerca, danas ponovno prosvjeduju i prodavači s Dolca. U akciji su od ranog jutra. Podršku im je prošlog tjedan dao i gradonačelnik Milan Bandić, koji predlaže uvođenje prijelaznog rješenja, a u konačnici paušal.

"Odgovornima preporučujemo da obiđu tržnicu u Barceloni i na Mediteranu. Neka vide da nijedna zelena ploha koja je duša trgovanja na tržnicama nema fiskalizacije. Ako se već moje kolege iz Vlade mogu šminkati s carskom obitelji iz Japana na Dolcu, onda neka razumiju ove ljude", poručio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne bude sluha za njegov prijedlog, Bandić je trgovcima obećao osigurati fiskalne blagajne iz gradskog budžeta.

Pobuna protiv fiskalizacije traje i u Splitu

U Splitu prodavači voća, povrća i ribe tvrde da je nemoguće uvesti fiskalne blagajne iz praktičnih razloga, između ostalog i zato što cijena voća i povrća nije ista rano ujutro i u podne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednicima se pridružio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji smatra da nije problem u fiskalizaciji nego u tehničkoj provedbi tog zakona.

"Pokušat ću razgovarati s ministrima ili s nekim iz ministarstva da se dogovorimo ili za nekakav prijelazni period ili nekakav paušal dok im se tehnički ne omogući da to imaju. Ali tu isto tako i koncesionar tržnica mora dati svoje mišljenje i ne mogu se pravdati da to nisu znali. Nastojat ću razgovarati i s rukovodstvom tržnica i ribarnice da vidim što oni kažu i zbog čega u tehničkom smislu nisu pripremili sve ono što je potrebno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako to provedemo do kraja izgubit ćemo pazar

Prodavači upozoravaju da će fiskalne blagajne biti neupotrebljive na otvorenim tržnicama koje su podložne vremenskim uvjetima. No, splitski gradonačelnik smatra da bi njihovo natkrivanje uništilo dušu tržnica.

"Ako to provedemo do kraja, izgubit ćemo pazar. To će biti jedan zatvoreni prostor gdje će sve biti upakirano i pripremljeno. Morat ću razgovarati s ministarstvom da vidim postoji li nekakav način da produljimo stupanje toga na snagu, a da ljudi ipak plaćaju porez. Jer oni ne bježe od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je da ipak zadržimo taj štih Mediterana i končano cjenkanje iza podneva, kad padne cijena. Meni se to uvijek sviđalo, većina nas je i navikla tako kupovati. Tako da to i jest problem", zaključio je Baldasar.

U Zadru izbila i tučnjava

Fiskalizacija nije najbolje primljena ni na zadarskoj tržnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način će se apelirati na Vladu i Ministarstvo financija da se poštuju europske norme i europski standardi, a europski zakoni i norme kažu da nema fiskalizacije za ribarnice i zelene tržnice. Njima je potrebno uvesti paušal. U jednoj Austriji je uveden paušal, u Njemačkoj je uveden paušal. Moramo poštovati norme, pogotovo na dan kad ulazimo u Europsku uniju", apelirao je pravni zastupnik zadarskog SSSH-a Vedran Uranija.

Nažalost, na zelenoj tržnici došlo je i do tučnjave, i to među prodavačima koji su štrajkali te onih koji su otvorili svoje štandove jer su uspjeli uvesti fiskalne blagajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarska ribarnica je također u štrajku, te se riba neće moći kupiti sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima o odgodi ili potpunom odustajanju od uvođenja fiskalnih blagajni, poručila je jedna od prodavačica na ribarnici Sandra Miočić.

"Pazite, izdržat ćemo dok treba izdržati. Kažem vam, nemamo uvjete za to, treba napraviti uvjete za to. Nikad nije kasno za to, da se borimo za pravdu", zaključila je Miočić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo