FOTO: / Blokirane ceste kod Požege i Varaždina

Seljaci su započeli prosvjede blokiranjem prometnica kod Kutjeva i Podravske magistrale, a do kraja tjedna u 'seljačku bunu' će se uključiti seljaci u svim županijama.

6.3.2011.
18:18
VOYO logo

U 11 sati seljaci Požeško-slavonske županije s 50-ak traktora započeli su prosvjed u Ferovcu kraj Kutjeva, gdje su blokirali raskrižje prometnica koje vode prema Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi. Traktori i druga mehanizacija i dalje pristižu.

Prosvjednici kažu da su s policijom postigli dogovor po kojem će propuštati samo vozila Hitne pomoći i izvanredne slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dvadesetak traktora nezadovoljni seljaci varaždinske županije blokirali su Podravsku magistralu u mjestu Poljanec. Promet između Ludbrega i Varaždina stoga se odvija okolnim selima.

Prvog dana prosvjeda na ceste će izaći nezadovoljni seljaci iz Požeško-slavonske županije s nekoliko stotina traktora. Tomislav Pokrovac iz Koordinacije seljačkih udruga kaže da će u ponedjeljak u blokadu prometnica i seljaci u Varaždinskoj županiji, u utorak će im se priključiti kolege u Vukovarsko-srijemskoj županiji i u Zagorju, a u srijedu u Osječko-baranjskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrovac u razgovoru za Danas.hr nije želio otkriti strategiju seljačkih prosvjeda, a prema njegovim riječima, do kraja tjedna na cestama će biti seljaci iz svih hrvatskih županija s tisuće traktora. Podršku će im dati branitelji i ribari.

"Ne želimo da se više ruši dostojanstvo seljaka. Strategija poljoprivredne proizvodnje uopće ne postoji, to više nema smisla. Tražimo od Vlade da raspiše prijevremen izbore, dok ne izađu s datumom nećemo se maknuti s prometnica", poručio je Tomislav Pokrovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže jeftiniji plavi dizel i isplatu poticaja

Seljaci, između ostalog, traže jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farmi za nula kuna, kamate od najviše četiri posto, isplatu poticaja u maksimalnom iznosu od 2.250 kuna, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu, te donošenje strategije poljoprivredne proizvodnje.

"Od zahtjeva nećemo odustati i na cesti ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi", poručio je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga. Kaže da se "vrlo brzo" na cestama može očekivati više tisuće traktora i prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dukić tvrdi da je ministar Petar Čobanković telefonski pokušao odgovoriti seljake od prosvjeda.

Do novih prosvjeda seljaka je došlo nakon što je propao pokušaj dogovora kod predsjednika Ive Josipovića, na kojem su trebali biti i premijerka Jadranka Kosor i Čobanković. Čobanković i Kosor se nisu odazvali, pa su se seljaci odlučili za prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijim informacijama ministar Čobanković ipak će razgovarati sa seljacima, pa će tako u utorak krenuti put Ferovca, gdje bi novi sastanak trebao biti održan u 8 sati.

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102110454006 arti-201102150041006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike