Evo zašto 'besplatno studiranje' nije besplatno

20.6.2011.
22:40
VOYO logo

U priopćenju odaslanom medijima, u Akademskoj solidarnosti ističu da u tekstu Nacrta prijedloga Zakona o visokom obrazovanju niti na jednom mjestu nema riječi 'besplatno', a u člancima koji definiraju 'upisninu' (čl. 48. i čl. 49.) nalaze se formulacije koje ni na koji način ne garantiraju besplatno javno obrazovanje.

"U članku 48. st. 1. među pravima iz studentskog standarda navodi se da redovni studenti, državljani RH, ostvaruju pravo na subvenciju troška upisnine. Međutim, nigdje se u zakonu ne kaže pokriva li ta subvencija cjelokupni iznos ili samo dio upisnine? Objašnjenje se naizgled nalazi u st. 3. u kojem stoji kako vrste i razine prava iz studentskog standarda – uključujući upisnine – te uvjete njihova ostvarivanja propisuje Ministar pravilnikom o studentskom standardu. Dakle, Ministar može propisati da subvencija pokriva cijeli iznos, ali isto tako i samo manji ili nijedan dio iznosa upisnine. Ako Ministar pravilnikom propiše da subvencija pokriva samo određen dio upisnine, opet se ne vidi koliki dio, jer će i to, prema st. 3., propisati Ministar", napominje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To su propagandne obmane MZOŠ-a'

Nadalje, napominju da u zakonu nisu definirani ni drugi kriteriji za ostvarivanje (potpune ili djelomične) subvencije upisnine. "Kriteriji su prepušteni neizvjesnoj proračunskoj budućnosti, jer, kako navodi st. 2., državljani RH, studenti redovitih prijediplomskih i diplomskih studija imaju pravo na financiranje troškova upisnine sredstvima državnog proračuna, pod uvjetom da ispunjavaju obaveze koje propisuje visoko učilište općim aktom. Dakle, ne samo da se ne zna udio subvencije, nego se ne zna niti što će biti kriterij 'ispunjavanja obaveza' na pojedinom fakultetu (prosjek ocjena i koliki prosjek, ili broj ostvarenih ECTS bodova, ili pak kombinacija tih i nekih drugih kriterija). Besplatan upis nije zagarantiran ni brucošima jer su dosadašnje odluke o pokrivanju participacija studentima prve godine od strane MZOŠ-a bile jednokratna rješenja kojima je Ministarstvo pokušavalo umanjiti studentski pritisak", naglašavaju u Akademskoj solidarnosti.

Ističu tako da se u "propagandnim obmanama MZOŠ-a" nalazi samo jedna činjenica, i to u čl. 49. gdje se propisuje ograničenje iznosa upisnine za prijediplomske i diplomske studije na maksimalno 60 posto prosječne plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatna potvrda da se radi o propagandnom triku MZOŠ-a tiče se još jedne obmane sadržane u tvrdnji da su oni koji se protive novim zakonima protiv besplatnog obrazovanja. Teško se može zamisliti veće vrijeđanje činjenica i logike. Treba naime ovu tvrdnju ubaciti u silogizam koji uključuje studente. Prva premisa kaže da su svi koji su protiv novih zakona protiv besplatnog obrazovanja. Druga premisa glasi studenti su protiv novih zakona. Iz tih premisa nužno slijedi zaključak da su studenti protiv besplatnog obrazovanja. Dakle, konačno smo doznali istinu - studentske blokade prije dvije godine bile su pokrenute ne radi borbe za besplatno obrazovanje, nego upravo suprotno, kako bi se dokinulo besplatno obrazovanje!", kažu u priopćenju.

Borba za besplatno obrazovanje se nastavlja

Zbog svega se, ističu, ne može vjerovati tvrdnji Ministarstva da se uvodi besplatno obrazovanje, jer MZOŠ nije ni dosad redovito ispunjavao svoje obaveze prema sveučilištima. Navode im i grijehe krivotvorenja popisa institucija koje su podržale zakonske prijedloge, da su obmanjivali javnost informacijom da EU traži od Hrvatske nove (i baš takve) zakone, da akademskoj zajednici nameću zakone usprkos njezinu dugotrajnom i snažnom otporu, te da naručuju medijsku hajku protiv akademske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upozoravamo kako je posve izgledno da se paket zakonskih nacrta uvrsti na sjednicu Vlade upravo ovaj tjedan, u kojemu zbog praznično-blagdanskog scenarija dominira svojevrsno mrtvilo u političkom i javnom životu. Ta činjenica iznova upućuje na perfidnu podvalu ministra Fuchsa i njegove propagandne družine. Javna politika ne smije biti umijeće varanja, nego rad u korist zajednice i općeg dobra!", upozoravaju u Akademskoj solidarnosti, uz poruku da se borba za besplatno obrazovanje nastavlja.

Vezani članci:

arti-201103280150006 arti-201105260013006 arti-201101250714006 arti-201101150181006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo