SVE JE POSTALO SKUPO / Susjedi se raspisali o turističkoj sezoni u Hrvatskoj: 'Smještaj i hrana su preskupi, ali jedna stvar je najjeftinija'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Talijanski portal specijaliziran za transport, usporedio je cijene karata za trajekte u europskim zemljama, a po kojem ispada da su trajekti najjeftiniji u Hrvatskoj

3.7.2023.
11:32
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Brojni austrijski i njemački mediji raspisali su se o tome kako turisti više ne moraju mijenjati kune u eure jer od 1. siječnja Hrvatska koristi eure pa je njihov boravak olakšan. Također, Istra je bliža i daleko jeftinija od Italije, a neki bi rekli i da je ljepša.

Tako ovih dana o Hrvatskoj piše austrijski list Kronen Zeitung, dodajući kako su uvođenjem nove valute rasle i cijene pa navode primjer maslaca za 4,50 eura ili pizze za 18 eura. Povećanje je zadesilo i sve ostale popularne ljetne destinacije pa su Austrijanci pisali kako su posebno poskupjele Grčka i Španjolska, a u manjoj mjeri i Italija, Hrvatska i Turska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DOMAĆI NEMAJU ŠANSE' /

Turist usporedio hrvatske cijene: 'Kao i u Njemačkoj su, čak i veće. Pivo je četiri, četiri i pol eura, negdje pet...'

Image
'DOMAĆI NEMAJU ŠANSE' /

Turist usporedio hrvatske cijene: 'Kao i u Njemačkoj su, čak i veće. Pivo je četiri, četiri i pol eura, negdje pet...'

Najjeftinija odredišta Turska i Albanija

Njemački savezni statistički ured je potkraj svibnja objavio usporedbu troškova odmora u Europi. Ipak, ta se usporedba odnosi na ožujak što znači da ih treba uzeti s dozom rezerve s obzirom na to da cijene u sezoni značajno rastu.

Po ovoj analizi najjeftinija odredišta za putovanja su ispale Turska i Albanija gdje je odmor oko 56 posto jeftiniji nego u Njemačkoj. U Portugalu i na Malti njemačkim je turistima bilo 28 posto jeftinije jesti vani ili boraviti u hotelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku, turisti u Španjolskoj, Poljskoj i Češkoj platili su restoranske i hotelske usluge 18 posto manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i Cipru su cijene bile 17 posto niže. U Grčkoj je ta razlika bila čak 21 posto u odnosu na Njemačku. Crna Gora i Rumunjska su bile još jeftinije, s troškovima za hotel i restorane koji su bili oko 46 posto niži nego u Njemačkoj. To znači da su Turska, Grčka, Portugal, Malta i Španjolska bile jeftinije od Hrvatske, pri čemu je Španjolska bila jeftinija samo za jedan postotni poen.

Trajekti najjeftiniji u Hrvatskoj

S druge strane, talijanski portal Vivanoda specijaliziran za transport, usporedio je cijene karata za trajekte u europskim zemljama, a po kojem ispada da su trajekti najjeftiniji u Hrvatskoj. Računali su prosječnu cijenu karte na 100 kilometara puta pa je tako najskuplja ispala Turska, odnosno trajektne linije između Grčke i Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosjek cijene karte na 100 kilometara u Turskoj je čak 163 eura. Hrvatska je zadnja s najnižom cijenom od 53,77 eura na 100 kilometara. Od konkurenata na Mediteranu, u Italiji se radi o oko 77,7 eura, Španjolskoj oko 70 eura, a u Grčkoj oko 59 eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Još u ožujku platili polog za nepostojeću vilu u Medulinu: Prevarantici prijeti kazna zatvora

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo