CILJ - ZAŠTITA DJECE / EU uvodi nova pravila za kontrolu uvoza igračaka: Svaka će morati posjedovati digitalnu putovnicu

Image

Novom odlukom EU nastoji zaštiti djecu od opasnih spojeva ili dijelova na igrački koji bi im mogli naštetiti. Tako će na dokumentu za igračke jasno stajati svi materijali od kojih je napravljena

31.7.2023.
10:48
VOYO logo

Svaka igračka u EU morat će posjedovati digitalnu putovnicu, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti postrožene sigurnosne uvjete kako bi djecu zaštitio od opasnih spojeva ili dijelova koji bi mogli na bilo koji način ugroziti djecu, piše u ponedjeljak Večernji list.

Postrožuje se i lista zabranjenih tvari u materijalu igračaka: na putovnici, odnosno u igrački, nikako od sada neće smjeti biti ni endokrini disruptori, tvari za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu utjecati na endokrini sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nešto više od 10 godina EU je zabranio više od 2000 kemijskih spojeva, više nego ijedna druga država ili zajednica, a sada se ta lista i povećava i ažurira.

Image
hoćemo plišance! /

Gdje je nestao Dječji šareni ulaz? Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb hitno treba igračke

Image
hoćemo plišance! /

Gdje je nestao Dječji šareni ulaz? Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb hitno treba igračke

Najnovijim prijedlogom Europske komisije o sigurnosti igračaka postrožuju se već ionako stroga pravila o tome što i kako smije doći na tržište Unije, uključujući i one koje se kupuju online. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka igračka morat će imati digitalnu putovnicu za proizvode, koja će sadržavati informacije o usklađenosti s uredbom.

Od uvoznika se zahtijeva da na granicama EU predoče digitalne putovnice za proizvode za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na internetu. Novim informatičkim sustavom provjerit će se sve putovnice za proizvode na vanjskim granicama i utvrditi pošiljke za koje su potrebne temeljite carinske provjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka.

Ako se pojave nesigurne igračke koje predstavljaju rizike koji nisu jasno obuhvaćeni uredbom, prema novoj uredbi Komisija ima ovlast zahtijevati povlačenje takvih igračaka s tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su sastav, pakiranje i same igračke i do sada bile pod povećanim nadzorom EU i zasigurno među najsigurnijima na svijetu, sad se još postrožuje i jasno je propisano koliko veliki mogu biti dijelovi igračke da djeci, ako ih slučajno stave u usta, ne bi zatvorili dišne puteve.

Pozornost je i na ambalaži koja ne smije predstavljati opasnost, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Susjedima nastradala kuća, pa mališani skupili igračke i prodaju ih kako bi im pomogli: 'Zvali smo prijatelje da pomognu'

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo