EPIDEMIJA HRIPAVCA I DALJE U UZLAZNOM TRENDU / HZJZ otvorio punkt za testiranje, pred zgradom u Rockefellerovoj sve duži redovi

Image
Foto: Shutterstock

Tamo se svi potencijalno oboljeli od hripavca mogu testirati svaki dan od 8 do 9.30 sati, ali uz uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite

16.11.2023.
12:25
Shutterstock
VOYO logo

Sve je više oboljelih od hripavca, a prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) za sada je 550 oboljelih, piše Jutarnji list. Pred HZJZ-om u zagrebačkoj Rockefellerovoj ulici redovi su sve veći, a oni su nedavno otvorili i punkt za testiranje. Tamo se svi potencijalno oboljeli od hripavca mogu testirati svaki dan od 8 do 9.30 sati, ali uz uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Kako su kazali liječnici, više od 70 posto onih koji dođu na testiranje pozitivno je na hripavac - dječju bakterijsku bolest koja sve više ulazi u škole. Sve to zbog loše procijepljenosti protiv te gotovo zaboravljene bolesti koja se brzo širi školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i u Gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREKO 500 SLUČAJEVA! /

Hripavac se širi cijelom Hrvatskom, takvo povećanje broja oboljelih ne bilježi se zadnjih 30-ak godina

Image
PREKO 500 SLUČAJEVA! /

Hripavac se širi cijelom Hrvatskom, takvo povećanje broja oboljelih ne bilježi se zadnjih 30-ak godina

Stručnjaci stoga, preporučuju cijepljenje djece koja još nisu cijepljena ili docjepljivanje osobito one mlađe od sedam godina za koje je bolest opasnija. U kritičnu skupinu spada i dojenčad  zato što se tek rođena djeca ne smiju cijepiti do drugog mjeseca života.

'Za ovu se bolest kaže 'kukurikavac' jer je taj udah jako snažan i glasan'

Podsjetimo, iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a naglasili su da je "situacija dinamična" i da se brojevi na dnevnoj osnovi mijenjaju. Najveći broj prijava bilježi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 265 te Gradu Zagrebu - 201.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče simptoma, u početku su blagi pa oboljelima curi nos i blago kašlju. Nakon osam do 10 dana, simptomi se pogoršavaju i krenu jake navale kašlja od koje djeca teško mogu disati.

Ostaju bez zraka, zacrvene se, oni dojenačke dobi čak i poplave. "Karakteristično je i da kada između tih napadaja dođu do zraka, da jako duboko udahnu, pa se često u narodu za ovu bolest kaže 'kukurikavac' jer je taj udah jako snažan i glasan. Treba naglasiti da djeca jako često izlučuju viskoznu sluz i da mogu jako povraćati nakon napada kašlja. Čak i blaže aktivnosti, poput kretanja i hranjenja, mogu uzrokovati napad kada je u pitanju hripavac", istaknula je nedavno ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hripavac se širi Hrvatskom: 'U posljednja 2 tjedna imamo značajno više zaraženih. Cjepivo spašava život'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike